Franse startup Navya ‘rijdt’ voorop met autonome shuttlebusjes

parcours-navya-lyonLyon ecowijk en kerncentraleterrein
NAVYA is een Franse start up opgericht in 2014, die op 2 september 2016 in Lyon een 100% autonoom en elektrisch shuttlebusje op de openbare weg lanceerde, de Navya Arma. Het is een parcours in de ecowijk Confluence van Lyon, met een lengte van 1.350 meter met vijf haltes, twee eindhaltes en drie tussenhaltes. Het parcours heeft geen kruispunten, zebrapaden of verkeerslichten. De Navya Arma rijdt 15 km/uur, het parcours duurt 13 minuut en 30 seconden.
Het voertuig is geschikt voor bijvoorbeeld recreatie- of pretparken, grote industrieterreinen, ziekenhuizen, hotelcomplexen en stedelijke gebieden.
navya-civaux-edfZo rijden er ook Navya Arma’s op de EDF-site van de kerncentrale in Civaux (in de Vienne) voor het transport van de werknemers. Het busje kan prima voetgangers en andere obstakels herkennen en vermijden. Navya deed hiervoor reeds testen in het centrum van het Zwitserse Sion, samen met het bedrijf CarPostal.

Slimme shuttlebusjes
Navya ontwikkelt gerobotiseerde elektrische shuttlebusjes zonder bestuurder en niet afhankelijk van de infrastructuur. De voertuigen zijn bestemd voor slimme transportdoeleinden, aangepast voor personen- en goederenvervoer. Het voertuig is uiteraard rijk aan sensoren en heeft een rekencapaciteit aan boord waardoor het goed kan reageren op de omgeving. Navya Arma, het resultaat van tien jaar onderzoek en expertise, is het eerste voertuig dat in serie gebouwd wordt en een autonomieniveau van 5 heeft.
Het is de bedoeling dat de Navya bij zal dragen aan een efficiënt dienstenaanbod voor wat betreft ruimte en energie en aan een duurzaam intermodaliteitsmodel.

Investeerders
Het investeringsfonds  “Robolution Capital” begeleidt Navya sinds het begin. Het bedrijf heeft een belangrijke voorsprong op het gebied van elektrische autonome voertuigen door vijf jaar ervaring en een sterk R&D-team met een dertigtal mensen verdeeld tussen Lyon en Parijs.navya-confluence-lyon

Internationaal voorop en export
Op 13 oktober maakte Navya bekend dat het 30 miljoen euro had opgehaald, waarbij Keolis en Valeo in het kapitaal zijn getreden naast de Qatari Groep 8.

Het jonge bedrijf schakelt dus door naar de volgende versnelling. Het haalde meer op dan het verwacht had. “We lopen nu zo’n 12 à 18 maanden voor op de markt” zei Christophe Sapet, de voorzitter, in april 2016. Met de opgehaalde 30 miljoen euro gaat het bedrijf zijn research, technische en marketingteams versterken om door te kunnen ontwikkelen.
De prioriteit van Navya is om zich internationaal te ontwikkelen, de R&D-investeringen voort te zetten om de voorsprong op het gebied van autonome voertuigen  te behouden. Het doel is om eind 2016 een dertigtal voertuigen te hebben rijden.

Vóór Valeo, Keolis en Qatar Groep 8 investeerden reeds Gravitation en Capdecisif Management in 2015 in het bedrijf, Robolution Capital deed dat vanaf het begin en behoudt dan ook de controle over het bedrijf.
Navya heeft verder overeenkomsten met nieuwe partners getekend. Het Franse hightech-bedrijf Valeo gaat Navya toegang geven tot bepaalde technologieën om deze te integreren in zijn autonome shuttlebusjes. Navya en Valeo gaan ook samen gegevensverwerking via sensoren optimaliseren. Keolis gaat de shuttles afnemen om zijn bussenpark zonder bestuurder uit te breiden. Tenslote heeft Navya een akkoord met Qatari Group 8 getekend voor de markt in het Midden-Oosten en Afrika. Een joint venture zal de autonome shuttles commercialiseren.

Navya en EasyMile
Frankrijk heeft twee start ups die voorop lopen op het gebied van autonome busjes, Navya en EasyMile, waarvan de busjes ook tussen het station Eden-Wageningen en de WUR rijden.
De RATP, exploitant van de Parijse metro, kocht onlangs een Arma van Navya en de EZ10 van EasyMile om deze te testen en er ervaring mee op te doen in Parijs.

 

Bronnen
Website Navya
Véhicules autonomes : le français Navya accélère et vise l’international, Environnement Magazine, 13 oktober 2016

LANCEMENT DE NAVLY DANS LE QUARTIER DE LA CONFLUENCE À LYON, website Navya

Les minibus autonomes de Navya Arma parcourent la centrale nucléaire de Civaux, L’usine Nouvelle, 25/8/2016