Solvay recyclet airbagafval tot high performance plastics voor automotive en bouw

AirbaSolvay heeft een revolutionaire recyclingtechnologie ontwikkeld waarmee complex textielafval geupcycled wordt en omgezet in high performance plastic voor gebruik in bijvoorbeeld airbags. Solvay kreeg voor het procedé, dat Move4earth heet, de hoogste onderscheiding voor de chemie die Frankrijk kent, de Pierre Potier prijs, categorie ‘procedé’s’.De ontwikkeling van het procedé is volledig gedaan binnen de afdeling ‘Engineering Plastics’ van Solvay. Het project loopt in het kader van het Europese Life+ programma en verkeert momenteel in de industrialisatiefase in het Poolse Gorzow.
« Solvay is trots om deze ereprijs te ontvangen die de beste projecten beloont voor duurzame ontwikkeling», zegt Vincent Kamel, Voorzitter van de afdeling Polyamiden Performance. “Move4earth is een belangrijk initiatief voor de groep Solvay want het creëert waarde voor alle partijen in de keten.”De gerecyclede plastics die dankzij het Move4earth-procedé geproduceerd worden, vervangen de high performance plastics die gebruikt worden in de automotive sector, de bouw, huishoudelijke apparaten of vrije tijdsartikelen terwijl ze grote voordelen voor het milieu opleveren. De life cycle analyse die Solvay heeft laten uitvoeren toont een reductie aan van 26% van de carbonprint, een besparing van 48% op het gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en een vermindering van het waterverbruik met 69% ten opzichte van het standaardprocedé.
Jaarlijks gaat er in Europa meer dan 9 miljoen ton plastic afval naar vuilnisstortplaatsen. “Alleen al de airbag-industrie genereert ongeveer 25.000 ton afval per jaar en daarbij komt ongeveer 100.000 ton aan afgedankte airbags“, aldus Peter Browning, Algemeen Directeur van de activiteit Engineering Plastics. Het Move4earth-procedé opent de weg naar nieuwe recyclingsectoren waarbij technisch textiel opnieuw waarde krijgt.
Bron
Solvay reçoit le prix Pierre Potier 2016 pour Move4earth™, website Solvay Frankrijk.