Parijs droomstad wordt dronestad

Drones in ParijsWaar een jaar geleden drones nog onbeschaamd over het presidentieel Palais de l’Elysée en andere Parijse monumenten raasden, heeft de gemeente Parijs nu duidelijk besloten het fenomeen te omarmen maar met duidelijke regels en grenzen.

Op zondag 4 september vond in Parijs op de Champs Elysées het eerste Parijse dronefestival plaats. Drones zijn innovaties voortkomend uit nieuwe technologieën  waarmee zeer nauwkeurige video- of fotobeelden vanuit de lucht gemaakt kunnen worden. Ze worden nu al gebruikt in de veiligheid, de landbouw, voor surveillance van cultureel erfgoed en voor hobbydoeleinden. In Frankrijk is de verkoop van drones in een jaar verdrievoudigd.

Het festival van zondag 4 september was uitsluitend voor professionals bedoeld. Hun drones zoefden met indrukwekkende snelheid onder een net over een met poortjes uitgerust parcours op de Champs Elysées heen en weer. Het publiek kon het spektakel zonder gevaar van nabij meemaken.

Twee dronezones in Parijs
Ter gelegenheid van het dronefestival kondigde Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, de komst van twee gebieden in Parijs aan waar drones welkom zijn, te weten de paardenrenbaan LongChamp in het 16e arrondissement (westen) en het Parc de la Villette in het 19e arrondissement (noordoosten). Op Longchamp zullen de eerste testen op 18 september plaatsvinden. In oktober start ook het Parc de la Villette met dronevluchten.

De drone-activiteiten worden begeleid door de Fédération Française d’aéromodélisme (FFAM) samen met de vereniging Association Mini Racers (AMR) die drie tot zes begeleiders ter beschikking stellen. De twee zones gaan open van half 11 tot half 6 met vliegrondes van een uur. Ze zijn toegankelijk voor iedereen, debutanten en gevorderden. Debutanten krijgen een minicursus van tien minuten aangeboden.

Het gebruik van drones in Parijs is strikt gebonden aan regels. Professionele dronegebruikers kunnen een autorisatie aanvragen bij de politie en bij de Franse DG  Burgerluchtvaart. Hobbyisten mogen hun drone niet binnen de muren van Parijs laten vliegen. Behalve dus in de twee nieuwe dronezones.

Groeiende sector

De dronesector is sterk groeiend. In Frankrijk is de sector al goed voor 1300 mkb’s, 3.000 werknemers en een omzet van 300 miljoen euro.

Aeromapper is bijvoorbeeld zo’n mkb. Dit bedrijfje maakt met zijn speciale drone AVEM luchtopnamen met een uitzonderlijk groot bereik, te weten 10 km, voor het maken van kaarten. Dankzij de software van Neo-Robotix kan iedere willekeurige drone geprogrammeerd worden om, op 2 meter afstand een monument te inspecteren, bijvoorbeeld op schade of verzakkingen. Flylab heeft het eerste fablab voor drones van Europa geopend. Al snel had het bedrijf samenwerkingen met bedrijven als Intel.

Bron
Drones à Paris, website gemeente Parijs