Twee nieuwe calls voor PV-zon in Frankrijk

Op 28 juni kondigde de Franse Minister van Milieu Ségolène Royal tijdens de Nationale Zonnedagen twee nieuwe calls voor de fotovoltaïsche zonne-energiesector aan.

De eerste betreft PV-centrales op de grond voor een totaal volume van 1.000 MW/jaar gedurende zes jaar.
De tweede call is voor de aanleg van centrales op gebouwen voor een volume van 450 MW/jaar voor een duur van drie jaar.
Sinds 2014 zijn er in Frankrijk drie calls voor zonne-energie geweest die de totale geïnstalleerde productiecapaciteit sinds 2014 met 40% omhoog hebben gebracht.

Voorts komt er binnenkort een call voor PV-installaties op industriële, tertiaire en landbouwgebouwen voor energie-opwekking voor eigen gebruik. Er is in Frankrijk een (voor Frankrijk nieuwe) tendens naar autoconsumptie aan het ontstaan. Tenslotte kondigde de minister de herhaling aan van de PV-call met opslagcapaciteit in zones die niet aan het net gekoppeld zijn, voor een totaal volume van 50 MW.

Enerplan, de branche-organisatie voor de zonne-energie verwacht dat het totaal opgestelde vermogen in Frankrijk in 2023 meer dan 20 GW zal zijn.

PV-zon met opslag in afgelegen zones
De calls voor PV-installaties met opslagcapaciteit erbij in niet aan het net gekoppelde zones betreffen met name de Franse overzeese gebiedsdelen en departementen. Bij de nieuwe projecten geldt een gegarandeerde afnameprijs van 204 €/MWu. Dat is weliswaar meer dan de helft minder dan de tarieven van twee jaar geleden van 440 €/MWu. Maar de gemiddelde kosten voor de productie van elektriciteit in deze gebieden bedragen 225 €/MWu. Dat betekent dat PV-zon gekoppeld aan opslagcapaciteit een competitieve optie wordt ten opzichte van thermische productie.
PV-zon met opslag kan dus bijdragen aan het beheersen van de energierekening en het behalen van de doelstelling voor de Franse eilanden om in 2030 energie-autonoom te worden. Deze doelstelling is opgenomen in de Franse wet op energietransitie.

De Frans energiecalls zijn te vinden op de website van de CRE .

Bron:
Actu Environnement, 29 juni 2016

Persbericht SER, 14 juni 2016