Frankrijk introduceert SAIP, een mobiele applicatie voor nationale noodsituaties

saip1Onder meer naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in januari en november 2015, lanceert het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken de mobiele applicatie SAIP (système d’alerte et d’information des populations), een alarmsignaleringsapp van de overheid ten tijde van noodsituaties.

 

Als zich een noodsituatie voordoet, ontvangen burgers met deze app op hun smartphone een notificatie als zij zich in de buurt van de noodsituatie bevinden. De app werkt op basis van locatiebepaling. Het bericht dat men ontvangt geeft aan wat er aan de hand is en ook hoe je op dat moment het beste kunt handelen.

Het is tevens mogelijk om notificaties te ontvangen in acht andere regio’s dan die waar de noodsituatie zich voordoet. Als er zich een noodsituatie voordoet in één van de omringende regio’s, ontvangen de gebruikers ook daar een notificatie. Bevindt de gebruiker zich in de noodregio, dan krijgt de gebruiker onmiddellijk een rood alarm scherm te zien.

De eerste versie van de applicatie is voornamelijk gericht op terreurdreigingen en is sinds de start van het EK voetbal beschikbaar. SAIP moet in de toekomst kunnen worden ingezet bij alle levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals overstromingen, branden, extreme weersituaties en industriële rampen.

De SAIP app is, zowel in de Franse als in de Engelse versie, te vinden in de Apple Store en in Google Play.

 

Bron: http://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Lancement-de-l-application-mobile-SAIP

Geplaatst in ICT