Lille en cluster La Plaine Images: Gamification boost werving en opleiding van medewerkers

Op 24 mei jl. heeft het cluster La Plaine Images uit Tourcoing, nabij Lille, met zo’n 40 Franse bedrijven de toepassingen van Serious Gaming en gamification in werving en opleiding van medewerkers verder verkend. Het Noord-Franse cluster La Plaine Images is 5 hectare groot en volledig gewijd aan beeld en creatieve industrie: van games, animatie en cinema tot augmented reality, 3d en serious gaming.

Eén van de onderwerpen was de MOOC van de CCI Nord de France. De CCI Nord de France heeft haar werknemers zes maanden geleden namelijk de mogelijkheid gegeven om hun digitale vaardigheden te verbeteren door middel van een MOOC. Video’s in de MOOC duurden niet langer dan 3 minuten en werden aangevuld met spellen. Medewerkers konden zo op eigen tempo en gefragmenteerd samen met andere medewerkers nieuwe kennis opdoen. Vanwege intern succes (300 van de 800 werknemers heeft de course afgemaakt) en omdat het MKB vaak nauwelijks de voorzieningen en de tijd heeft om haar werknemers te scholen (slechts 22% van het MKB schoolt haar medewerkers), heeft de CCI Nord de France besloten de MOOC met korting beschikbaar te stellen aan het Franse MKB.

In Frankrijk worden inmiddels al zo’n 400.000 werknemers geschoold door middel van gamification. Renault, Samsung, Engie en Pernod Ricard maken onder meer gebruik van gamification. De uitkomsten van Serious Games zijn soms onverwacht: uit de serious game van Pernod Richard bleek bijvoorbeeld dat een magazijnbediende het beste thuis was in digitale toepassingen, deze medewerker heeft nu dan ook een andere functie. Zonder de Serious Game van Pernod Richard zou zijn talent waarschijnlijk onopgemerkt zijn gebleven.

Naast scholing, zijn serious games ook goed te gebruiken voor werving en selectie. Zo gebruiken de SNCF, BNP Paribas, Crédit Agricole en L’Oréal serious games om potentieel talent te ontdekken. Ace Manger van BNP Parisbas maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor studenten om zich onder te dompelen in de wereld van bankiers en Brandstorm Challenge van L’Oréal trekt jaarlijks 15.000 studenten van over de hele wereld. Het opzetten en onderhouden van een Serious Gaming is vele malen voordeliger dan een wervingscampagne, aldus Françoise Tragin, verantwoordelijk voor werving van nieuwe medewerkers bij de SNCF.

Met meer dan 500.000 sollicitaties per jaar kost het selecteren van de juiste medewerkers bij de SNCF veel tijd. Volgende stap voor de SNCF is wat Françoise Tragin betreft de gamification van het voorselectieproces voor zowel technici als managers. Welk Serious Gaming bedrijf biedt de oplossing?

Bron: http://www.latribune.fr/regions/nord-pas-de-calais/la-gamification-est-vue-a-lille-comme-un-outil-qui-booste-la-formation-et-le-recrutement-574269.html