Digital Design: van museumbeleving tot aangenamer openbaar vervoer

Diegenen bekend met het metrosysteem van Parijs zullen er vast van hebben gehoord: PILI (plan indicateur lumineux d’itinéraire). PILI hing tot de jaren 90 van de vorige eeuw in de Parijse metrostations en gaf met oplichtende lampjes op een kaart de snelste metroroute aan. Dit jaar introduceert de RATP een gemoderniseerde, digitale routeplanner: Zenway. Dit is een interactief en intuïtief scherm dat reizigers voorziet van route-informatie, maar bijvoorbeeld ook informatie geeft over de wijk waarin het metrostation zich bevindt. Zo kan de reiziger een route plannen naar Vélib fietspunten (een fietsservice door de hele stad), hotels en winkels, maar ook naar toeristische en culturele trekpleisters. De route kun je vervolgens exporteren naar je mobiele telefoon met behulp van een QR code om niet te verdwalen wanneer je het metrostation hebt verlaten.

Zenway is een mooi voorbeeld van hoe Digital Design technologie tastbaar maakt vanuit de behoeften van de gebruiker. Een ander voorbeeld van Digital Design is de Rijksmuseum applicatie. Om museumbezoek meer toegankelijk te maken, heeft het Rijksmuseum Amsterdam in samenwerking met Fabrique een applicatie ontwikkeld waarmee bezoekers hun eigen bezoek kunnen vormgeven en een eigen gids op zak hebben.

Nederland loopt wereldwijd voorop als het gaat om de kwaliteit van Digital Design producten. Digital Design wordt steeds belangrijker, zoals ook het succes van Apple de laatste jaren heeft aangetoond; door goed design komt de techniek beter tot zijn recht. Het Franse Cap Digital, de pôle de compétitivité et de la transformation númérique, heeft Digital Design dan ook als één van haar acht kernsectoren benoemd. Nederland en Frankrijk zijn op dit gebied op zoek naar toenadering. Zo is de ENSCI (École Nationale Supérieure de Création Industrielle) onlangs een samenwerking gestart met de Eindhoven Design Academy.

Omdat Digital Design over enkele jaren niet meer weg te denken is uit onze gedigitaliseerde samenleving, gaat het innovatiebureau aan de ambassade in Parijs zich de komende tijd bezig houden met Dutch en French Digital Design. Houd onze blog in de gaten voor meer informatie over de Digital Design evenementen.