Frankrijk: Microsoft investeert 83 miljoen euro in onderzoek en innovatie

FrenchTechMicrosoft gaat 83 miljoen euro investeren in innovatie- en onderzoeksactiviteiten in Frankrijk. Dat maakte Microsoft’s CEO Satya Nadella op 10 november 2015 tijdens een bezoek aan President Hollande officieel bekend.
Microsoft volgt hiermee het voorbeeld van Cisco, Facebook, SAP, Intel en Samsung, die allen de afgelopen jaren in Frankrijk R&D-activiteiten hebben opgezet. Een eerste deel van 70 miljoen euro zal over een periode van drie jaar ten goede komen aan de French Tech-activiteiten. Dit zijn initiatieven in Frankrijk voor  promotie van de digitale economie. Hiervoor heeft Microsoft samenwerkingen afgesloten met de meeste grote Franse accelerators en incubators, zoals NUMA in Parijs, Euratechnologies in Lille, Acceleo in Lyon en Technowest in Bordeaux.

Meer dan 300 Franse start up zouden al in het eerste jaar van het investeringsprogramma kunnen profiteren. “Alle start-ups binnen het French Tech programma komen in aanmerking“, zo laat Microsoft weten. Het grootste deel van het geld wordt toegekend via innovatiekredieten. Zo kunnen French Tech bedrijven gratis toegang krijgen tot bijvoorbeeld professionele cloudoplossingen, databases, of andere Microsoftdiensten waar normaal voor betaald dient te worden. “Het programma heeft ook een businesscomponent. Microsoft gaat voortaan de startups bij al hun ontwikkelingsfasen begeleiden“, zegt het bedrijf. Microsoft heeft overigens een eigen incubator in Parijs, Microsoft Ventures Accelerator Paris in het hart van de Parijse start up-wijk ‘Silicon Sentier Paris’. Daarmee hoopt men talent te ontdekken, eventueel toekomstige acquisities voor te bereiden maar ook relaties op te bouwen met het Franse innovatie-ecosysteem.

Trainingsprogramma

De resterende 13 miljoen euro wordt toegekend aan een programma van de nationale overheid. Dit wordt op 26 november a.s. ondertekend. Het programma moet helpen bij het uitrollen van digitale technologie op scholen. Met name is dit programma gebaseerd op een videospel, Minecraft, een succesvol spel dat ontwikkeld werd door de studio Mojang. Mojang werd vorig jaar door Microsoft opgekocht met als doel het coderingsonderwijs te helpen zich te ontwikkelen.

Deze nieuwe investering in Frankrijk komt op een goed moment voor het French Tech programma. Verschillende grote bedrijven hebben de afgelopen maanden in Frankrijk geïnvesteerd. Waarschijnlijk dankzij de aantrekkelijkheid van de kwaliteit van Franse ingenieurs en bepaalde fiscale instrumenten waaronder de Crédit Impôt Recherche (CIR) die verdubbeld wordt als een bedrijf met een publieke kennisinstelling samenwerkt.

Cisco kondigde onlangs aan zijn investeringen in Frankrijk te verdubbelen tot 200 miljoen dollar.

Bron
Microsoft investit 83 millions d’euros en France, Les Echos, 10 november 2015