Het Europees uitwisselingsprogramma voor Ondernemers

Bron tekst: http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/page.php?cid=2#.VClqLGRdUv0, bezocht vrijdag 28-08-2015 om 17:06

Erasmus voor jonge ondernemers helpt Europese aspirant-ondernemers de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om in Europa een klein bedrijf te beginnen en/of met succes te runnen. Nieuwe ondernemers vergaren en wisselen kennis en zakelijke ideeën uit met een ervaren ondernemer, met wie ze voor een periode van 1 tot 6 maanden verblijven en samenwerken. Het verblijf wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie.

Voordelen

Als nieuwe ondernemer profiteert u van on-the-job training in een kleine of middelgrote onderneming elders in een van de samenwerkende landen. Dit vergemakkelijkt de succesvolle start van uw bedrijf of versterkt uw nieuwe onderneming. Ook kunt u profiteren van toegang tot nieuwe markten, internationale samenwerking en de potentiële mogelijkheden voor samenwerking met zakenpartners in het buitenland.

Als ontvangende ondernemer kunt u profiteren van nieuwe ideeën van een gemotiveerde nieuwe ondernemer over uw bedrijf. Mogelijk kan hij of zij u aanvullen met gespecialiseerde vaardigheden of kennis op een gebied dat u niet beheerst. De meeste ontvangende ondernemers hebben zulke goede ervaringen dat ze besluiten om later andere nieuwe ondernemers te ontvangen.

Het is werkelijk een win-win samenwerking waarbij u beiden ook nieuwe Europese markten en zakenpartners en verschillende manieren van zakendoen kunt ontdekken.

Op langere termijn profiteert u van brede netwerkmogelijkheden, en mogelijk besluit u uw samenwerking voort te zetten, wellicht als duurzame zakenpartners (bijv. joint ventures, uitbestedingsactiviteiten, aannemer-leverancier relaties, enz.).

Algemene werking van het programma

“Erasmus voor jonge ondernemers” wordt gefinancierd door de Europese Commissie en is in alle samenwerkende landen actief met de hulp van lokale aanspreekpunten, die bekwaam zijn in bedrijfsondersteuning (bijvoorbeeld Kamers van Koophandel, starterscentra, incubatoren, etc.). Hun activiteiten worden op Europees niveau gecoördineerd door het Ondersteuningsbureau van het programma.

Lees de programmagids voor meer informatie over de deelnamevoorwaarden.