Op 22 juli jl. heeft door de Franse Ministers Michel Sapin van Financiën en Emmanuel Macron van Economie, de ondertekening plaatsgevonden van het eerste Franse project in het kader van het Europese Junckerplan. Het gaat om een investering van 50 miljoen euro voor de opzet van een nieuw fonds Capenergie 3 binnen Omnes Capital, een Frans fonds gewijd aan duurzame energie. Omnes Capital is gespecialiseerd in de financiering van mkb. Zo is het ook aandeelhouder van het van oorsprong Franse Blablacar.
“Wij investeren in infrastructuur, met name windparken, warmtenetten en zonnecentrales, als partner van het mkb”, aldus de directeur van Omnes Capital Serge Savasta. Halverwege 2016 hoopt het fonds 200 miljoen euro opgehaald te hebben. Daarmee hoopt hij 1 miljard aan projectoppervlak binnen te halen en zo 1.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen te scheppen, in Frankrijk maar ook in de Benelux, Portugal en Italië. “Wij zijn het bewijs dat het Junckerplan ook voor kleine projecten ingezet kan worden, deze zijn even belangrijk als de grote om de investeringen in Europa weer definitief op gang te krijgen.”
Frankrijk ‘beste jongetje van de klas’
Het Junckerplan, in het Frans aangeduid als ‘Fonds européen pour les investissements stratégiques‘ (FEIS), werd op 22 juli officieel opgestart door de ondertekening tussen de Commissie en de Europese Investeringsbank. Frankrijk wil graag ‘bij de besten van de klas’ horen door pro-actief voorstellen te presenteren. Officieel start het Junckerplan namelijk pas in september. Voor wat betreft het mkb-onderdeel heeft Frankrijk al een derde van de dertig Europese projecten te pakken.
Het doel van het Junckerproject is om het Europese investeringsniveau omhoog te brengen, dat ligt nog steeds 15% lager dan in 2007, voor de crisis. Zo’n 315 miljard euro moet grote infrastructuurprojecten financieren, waarvan Frankrijk 40 miljard in de wacht hoopt te slepen. Maar er zullen geen landenquota zijn. Het gaat om de kwaliteit van de projecten. Onder andere heeft Frankrijk een aanvraag ingediend voor de shuttle tussen Parijs en het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle, maar ook voor de financiering van innovatieve mkb’s en groeibedrijven.
Er zal echter ook het nodige private geld opgehaald moeten worden, want er zit maar zo’n 21 miljard in de Europese pot waaraan de lidstaten zo’n veertig miljard euro dienen toe te voegen. Uit Frankrijk zal 8 miljard euro worden geco-financierd, afkomstig van de Caisse des Dépôts et Consignations en van BpiFrance.
Vooralsnog heeft de EIB een voorselectie gedaan van veertien Europese projecten, voor een totaal van 1,9 miljard euro.
Frans-Duitse energieprojecten
Twee andere Franse projecten zijn al voorgeselecteerd, maar voor leningen, niet voor deelname uit het EFSI-fonds. De een betreft de energierenovatie van woningen, de ander duurzame energieprojecten, via een garantie vanuit de regionale Frans-Duitse bank SaarLB. Daarbij komt een tiental projecten voor het mkb, waarvan er in totaal een dertigtal in Europa zullen komen.
Half mei had het EFSI een akkoord getekend met Bpifrance om 420 miljoen euro aan innovatieve bedrijven toe te kennen. Bercy geeft aan dat daarbij ingezet wordt op de prioritaire gebieden voor groei en investeringen, zoals digitaal, energietransitie en de bouw. In totaal, met Horizon2020 en het Junckerplan, moet er 30 miljard euro naar Europese innovatieve mkb’s stromen. Men verwacht dat het Junckerplan veel efficiënter zal zijn dan Horizon2020, mede dankzij de ondertekening door de EIB, een sterke vertrouwensfactor voor investeerders. De Europes prioritaire gebieden betreffen, naast digitaal en energietransitie, ook voeding, water en gezondheid.
Het opzetten van samenwerkingsprojecten over de grenzen heen is ook een van de doelen van het plan. Frankrijk en Italië zijn bezig via hun publieke investeringsbanken een platform op te zetten om start-ups te selecteren en er samen in te investeren.
Frankrijk heeft een structuur bij het ‘Commissariat Général à l’Investissement‘ gecreëerd om projecten te helpen op te zetten en te coördineren.
Bronnen
Le « plan Juncker » de soutien à l’investissement prend de la vitesse en France, Le Monde Economie, 23 juli 2015
La France en tête dans la chasse aux financements du plan Juncker, Euractiv.fr 24 juli 2015
Investissement : la France veut être le bon élève du plan Juncker, http://www.lopinion.fr, 23 juli 2015