Frankrijk en Nederland nemen games serieus!

Dit bleek uit het seminar “Games & Health, Serious Business” dat op 18 juni 2015 door de Nederlandse ambassade in Parijs werd georganiseerd op het Atelier Néerlandais. Tijdens dit evenement stonden “serious games” voor de gezondheidszorg centraal. Tachtig Franse en Nederlandse gameontwikkelaars, medici, overheids-vertegenwoordigers en onderzoekers kwamen samen om te netwerken en om te laten zien wat beide landen in huis hebben op dit gebied.

Serious gaming

Serious games zijn videospellen die een serieus doeleinde hebben. In Frankrijk en Nederland worden deze games steeds vaker ingezet door medische professionals. Zo zijn opleidingsgames als het Nederlandse abcdeSIM ontstaan in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, en het Franse iLumens, al verplichte lesstof voor geneeskunde-studenten. Daarnaast krijgen deze spellen ook een steeds grotere rol in het behandelen van patiënten. Het Nederlandse SilverFit en het Franse Genious Healthcare hebben bijvoorbeeld games ontwikkeld om de cognitieve capaciteit en motoriek van Alzheimerpatiënten te trainen, of om mensen te helpen revalideren.

Tijdens de gehele dag was er tevens ruimte voor bedrijven om hun project te pitchen, vaak met als doel om een samenwerkingspartner te vinden tijdens de dag. Samen met de netwerkmogelijkheden leidde dit tot een geslaagde bijeenkomst op het Atelier Néerlandais. Daarnaast brachten de ambassade met een delegatie de volgende dag een bezoek aan twee bedrijven in Parijs; het lab iLumens in de universiteit Paris Descartes waar artsen worden opgeleid met hulp van serious games, en de game-ontwikkelaar Manzalab die o.a. virtual reality verbindt aan serious games.

Follow-up

Naar aanleiding van het seminar zijn er op dit moment meerdere Frans-Nederlandse samenwerkingen in de maak, o.a. in het kader van het financieringsprogramma Eurostars! De call voor dit Europees financieringsprogramma werd speciaal gelanceerd tijdens de pitches, en nodigde de deelnemers uit tot discussie met elkaar. De deadline voor het indienen van een Nederlands-Frans projectvoorstel is 17 september 2015.

Gezien de belangstelling voor het seminar serious gaming in Parijs, wil de ambassade hier graag vervolg aan geven om de bilaterale samenwerkingen te versterken en te stimuleren. Op 2 en 3 november 2015 vindt in Utrecht het jaarlijkse “Games for Health Europe” congres plaats. Vanuit de ambassade proberen we met een Franse delegatie naar Utrecht te reizen. Daarnaast wordt er op dit moment gekeken of er een serious gaming evenement in een andere sector dan de gezondheidszorg georganiseerd kan worden. Houd ons blog dus goed in de gaten!