Parijs: Incubators, Experimenten, kansen voor Nederlandse ondernemers

Paris&Co, ontstaan uit Invest in Paris en Paris Region Lab
Paris&Co, ontstaan uit Invest in Paris en Paris Region Lab

In april 2015 bracht het IA Parijs team een bezoek aan het Welcome City Lab van Paris&Co in het 6e arrondissement van Parijs. Dat bezoek bracht twee kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven aan het licht.

Paris&Co is een nieuwe organisatie, voortgekomen uit het samengaan van het voormalige ‘Invest in Paris’ en ‘Paris Region Lab’. Paris&Co houdt zich dus bezig met zowel het aantrekken van bedrijven naar Parijs als het stimuleren en coördineren van een bloeiend netwerk aan incubators en start ups in Parijs. De vorige burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë had aangekondigd 100.000 m2 voor start-ups te willen reserveren in Parijs, de huidige burgemeester Anne Hidalgo wil dit oppervlak verdubbelen tot 200.000 m2.

Die omwenteling is aardig op weg. Het wemelt inmiddels in Parijs van de incubators, verspreid over de hele stad. Meer dan 500  start ups werden hierin sinds de start in 2013 gehuisvest en begeleid. De incubators betreffen gebieden als e-health, cleantech, nieuwe media, mobiele technologie, veel op het gebied van de digitale economie, de creatieve industrie, financiën, etc. Ook herbergt Paris&Co incubators van big accounts in zijn netwerk zoals Connected Mobility van Renault, Luchtkwaliteit in de Stad van Air Liquide, Stedelijke Diensten van JCDecaux, De connected reiziger van de SNCF, Smart energy in de stad van GDF-Suez en Le Tremplin, recentelijk gestart rond het thema sport, van Nike.

 

Welcome City Lab voor het toerisme in de stad van morgen
Welcome City Lab voor het toerisme in de stad van morgen

 

Welcome City Lab
Wij waren te gast bij het City Welcome Lab, één van de meest recente Parijse incubators, gehuisvest in een wat sjofel uitziend gebouw weggestopt achter de monumentale panden aan de Rue de Rennes. Een met plakband vastgeplakt papier geeft aan aan dat je op het goede adres bent. Het Welcome City Lab is een incubator geheel gewijd aan tourisme in de stad. De eerste etage zat propvol jonge ondernemers die op het punt stonden, na een jaar, de incubator te verlaten. De bedrijven die erin zitten bieden bijvoorbeeld nieuwe platforms aan voor hotelboekingen maar klantvriendelijker dan booking .com , andere bieden via een AirBnB-achtig platform diensten aan als  sleutelbeheer of de schoonmaak na de verhuur van een appartement.

Paris&Co : Experimenten in de stad, ook open voor Nederlandse spelers
Een interessante activiteit van Paris&Co zijn de experimenten. De organisatie heeft als één van zijn missies om de stad Parijs over de innovatiestreep te trekken door allerlei testopstellingen van bedrijven naar de stad toe te halen. Die experimenten betreffen meestal technologieën van private bedrijven. Dat kunnen ook buitenlandse bedrijven zijn. Met een eenvoudig formulier kunnen ondernemers zich aanmelden. Een commissie bepaalt of het aangevraagde experiment interessant is voor de gemeente Parijs. Vervolgens gaat een team van Paris&Co praten met de desbetreffende mensen bij de gemeente om ze mee te krijgen in het project en helpt bij het opzetten van de pilot.

Meer internationaal
Anne Hidalgo, de nieuwe burgemeester van Parijs, heeft laten weten de ambitie te hebben om 30% buitenlandse bedrijven in de incubators te huisvesten. Daar is men nog ver vandaan. Eén van de middelen om daar wat aan te doen is de uitwisseling van start ups met andere Europese landen.

Start up Erasmusprogramma
Parijs zou graag een soort ‘Start Up-Erasmusprogramma’ uitvoeren, met -waarom niet?- Amsterdam. Nederlandse start-ups zijn welkom in één van de Parijse incubators. In ruil daarvoor zouden Franse incubators graag een tijdje in Amsterdam willen verblijven.

Twee kansen voor Nederland
Enerzijds kunnen Nederlandse bedrijven die diensten of producten aanbieden voor de stad zich dus aanmelden om een pilot in Parijs te draaien. Anderzijds zijn Nederlandse start ups, die zich op Franse markt willen oriënteren, welkom in het incubatornetwerk van Parijs.
Info: polo@twa-fr.nl

Bron

Bezoek aan Welcome City Lab, Parijs, 2 april 2015