Frankrijk: Veiligheid vraagt om steeds meer technologie

Na de aanslagen in Parijs van januari 2015 woei er een wind van paniek door het management van grote Franse bedrijven. Maatregelen als bodyguards en andersoortige beveiligingsmethoden namen een grote vlucht. Want hoewel de veiligheid van bedrijven natuurlijk een taak van politie en ordehandhaving is, maken grote industriële bedrijven zich zorgen. Zij zijn slachtoffer van 44 procent van de inbraken. Metaaldiefstal is tussen 2011 en 2013 met 19,3 procent toegenomen.

Toename beveiligingskosten bij bedrijven

Om aan de beveiligingsbehoeften van het bedrijfsleven te voldoen, is er een kleine revolutie gaande. Deels door regelgeving opgelegd, deels technologisch van aard.

“Veiligheid is een kostenpost”, aldus Jean-Paul Fiamenghi, Directeur Veiligheid bij Veolia, “maar wel essentieel!”. Zo wilde Ernest Daubie, manager bij het transportbedrijf Duc Frères in Roubaix, zijn veiligheidslasten omlaag brengen door de functie van de nachtwaker op te heffen, want dat kostte hem 11.000 euro per maand. Het gevolg daarvan liet niet lang op zich wachten. “Ieder weekend werd er 600 à 700 liter diesel uit onze vrachtwagens gezogen, ondanks dat we een videobewakingssysteem hadden aangebracht. In de tijd dat we een team erop uit hadden gestuurd, om te checken wat er aan de hand was en voor de politie er was, waren de daders allang gevlogen”. Sindsdien heeft het bedrijf de werktijden van de chauffeurs aangepast zodat er altijd medewerkers op het terrein aanwezig zijn.

PSA

Bij PSA in Vesoul liggen onderdelen opgeslagen die bijzonder aantrekkelijk zijn voor dieven en handelaars. “Wij hebben onderdelen ter waarde van 1.000 à 2.000 euro en ook kleinere, minder kostbare stukken, die gemakkelijk mee te nemen zijn, zoals injectoren”. David Boyon, veiligheidsmanager bij PSA, heeft heel wat werk aan het terrein met een oppervlakte van 120 hectare met een omheining van zo’n 8,5 km. Vorig jaar bracht het bedrijf een illegale handel van onderdelen aan het licht, gecoördineerd door een eigen werknemer samen met een buitenstaander, die op een slecht verlichte plek buiten het hek de gestolen onderdelen aanpakte. Totale schade: 150.000 euro.

Metaaldiefstal

Met metaaldiefstal hebben veel bedrijven te maken, zoals de SNCF (spoorwegen) en ERDF (stroomdistributeur). Zij werken met kostbare metalen zoals koper.

Om dit tegen te gaan, neemt het bedrijfsleven vaak private beveiligingsbedrijven in de arm waarvan de omzet oploopt tot 5,5 miljard euro in Frankrijk. De behoefte aan meer beveiliging wordt steeds groter, maar de budgets groeien niet mee.

Professionele mankracht én technologie

De private veiligheidssector in Frankrijk heeft zich sterk geprofessionaliseerd door de introductie van meer controle en verplichte opleidingen. Maar een opkomende concurrent en bondgenoot van deze sector is technologie. “Veiligheid kan in de toekomst niet meer om technologie heen”, aldus Servan Lépine, CEO van ETI Excelium. “De kosten van 3G en 4G internet bijvoorbeeld zijn sterk gedaald, waardoor de toegang tot camera’s en software voor slimme beeldverwerking steeds betaalbaarder wordt.” Excelium werkt aan een groot project voor toezicht op een gigantische bouwplaats door drones. Ook leidt Excelium drie van zijn medewerkers op voor het besturen van de drones. Onet Sécurité richt zich meer op videotoezicht via ballonnen.

Dit zijn allemaal nieuwe initiatieven. “De veiligheidswereld is redelijk conservatief”, vindt David Lemaître, CEO van de start up EOS Innovation, die net een patrouillerobot op de markt heeft gebracht.

Ook de inkoop van beveiligingsmiddelen ontwikkelt zich hierdoor. Grote inkopers zouden een one stop loket willen voor hun veiligheidsaudits. Grote spelers als Securitas, Seris en Prosegur gaan profiteren van de hoos in de sector. Maar ook onafhankelijke spelers hebben kansen bij bijvoorbeeld bedrijfsterreinen die onafhankelijk willen blijven, zoals bij PSA in Vesoul. Het gaat hier om een soort gigantische supermarkt voor auto-onderdelen. De beveiliging is dan ook essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie. En technologie is daar onderdeel van. Zo gaat het filiaal software installeren voor nummerplaatherkenning.

Foxstream : realtime beeldanalyse

Het Franse bedrijf Foxstream heeft al een flinke staat van dienst op het gebied van realtime beeldanalyse. Hun software kan verdachte bewegingen herkennen, gezichtsherkenning doen, en aanwezigheid van personen detecteren op bijvoorbeeld een landings- en startbaan van een vliegveld. Klanten zijn bijvoorbeeld de vliegvelden van Barcelona, Lyon en Biarritz, de Airbus A380 assemblagesite en de Eiffeltoren.

Deze technologie is sinds een jaar of tien in ontwikkeling, en komt nu in de fase van rijpheid.

Drones en ballonnen

Daarentegen staat de technologie, die gebruik maakt van drones en ballonnen, nog in de kinderschoenen. Maar veiligheidsmanagers van grote bedrijven zijn zeer geïnteresseerd. De SNCF heeft drones getest voor de bewaking van het onderhoud van zijn netwerk, Vinci wil er zijn bouwplaatsen voor de aanleg van de TGV Tours-Bordeaux mee bewaken. Ook Veolia heeft een test gelanceerd in Bordeaux.

Drones kunnen grote afstanden afleggen maar hebben nog weinig autonomie, terwijl ballonnen het voordeel hebben dat, als er niet te veel wind is, ze een bepaalde zone permanent kunnen bewaken.

Robots van EOS Innovation

Ook de robotica begint zijn intrede te doen in de wereld van de veiligheid. De robot van de Franse start-up EOS Innovation, gemaakt voor de bewaking van entrepots, is sinds zes maanden in actie bij één van de Franse filialen van ID Logistics. Het product is nog in de commercialisatiefase en kost zo’n 30.000 à 45.000 euro. Terwijl een fulltime bewaker ‘s avonds en in het weekend zo’n 100.000 à 150.000 euro per jaar kost. Uit kostenoogpunt dus een aantrekkelijk alternatief.

Info: polo@twa-fr.nl

Bron

Une sécurité de plus en plus technologique, L’Usine Nouvelle, 29 januari 2015