Serious games steeds vaker gebruikt in Franse gezondheidszorg

Screenshot van Staying Alive, een serious game over eerste hulp bij hartfalen. Bron: iLumens / Medusims
Screenshot van Staying Alive, een serious game over eerste hulp bij hartfalen. Bron: iLumens / Medusims

Na Nederland beginnen serious games ook de Franse ziekenhuizen te veroveren. Er komen steeds meer Franse videospellen gericht op de gezondheidszorg. Serious games zijn computerspellen die, zoals de naam al verklapt, een serieus doel hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om games om bepaald gedrag aan te leren, of om op een laagdrempelige manier ergens informatie over te geven.

Vooral in de gezondheidszorg lijken serious games een goede manier om patiënten te informeren over bepaalde aandoeningen en ziektes, maar ook om ze op een leuke en positieve manier voor te bereiden op een medische behandeling. Zo heeft de Franse gameontwikkelaar CCCP in samenwerking met medici van het Universitair Medisch Centrum van Lille (Centre Hospitalier Régional Universitaire de Lille) het platform Ludomedic ontwikkeld. Dit platform is een verzameling van games die patiënten, van jong tot oud, voorbereiden op bepaalde behandelingen. Zo kunnen kinderen leren wat er gebeurt tijdens een MRI scan, of wat een chemotherapie precies inhoudt.

Naast een voorlichtingsrol worden serious games ook gebruikt als therapie. Eén van de eerste games, die tegelijkertijd de Franse interesse in serious games heeft aangewakkerd, is Le Village aux Oiseaux (Het Vogeldorp). Deze game wordt gebruikt om Alzheimerpatiënten te begeleiden en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Via verschillende technieken worden deze patiënten begeleid zodat zij hun gedachten beter kunnen ordenen en zo beter om kunnen gaan met hun ziekte. Ook gameontwikkelaar Genious Games is bezig met het ontwikkelen van therapiegames. Samen met het Institut du Cerveau et de la Moelle épinière (ICM – Hersen- en Ruggenmerginstituut) van het prominente Pitié-Salpétrière ziekenhuis in Parijs, zijn er verschillende games ontwikkeld om de ziektes van Alzheimer en Parkinson te behandelen. De games zijn allemaal klinisch getest en met medisch onderzoek onderbouwd. De gameontwikkelaar is nu bezig om deze games op de markt te brengen via het platfom Curapy, dat in de komende maanden online moet gaan.

Ten slotte worden serious games ook volop gebruikt om medische professionals op te leiden. Zo gebruikt iLumens, een opleidingsinstituut van de medische faculteit aan de Paris Descartes Universiteit alleen maar simulaties en serious games om artsen op te leiden of bij te scholen. Naast dat het op grote schaal goedkoper en makkelijker is dan het gebruiken van lichamen die tot de beschikking van de wetenschap zijn gesteld, kunnen studenten en artsen ook thuis en in hun eigen tijd oefenen. Via de commerciële spin-off Medusims hebben zij games ontwikkeld om studenten en medisch personeel bepaalde procedures aan te leren, zoals de game Around Acs. In de game wordt een hartaanval gesimuleerd en moet de speler de juiste procedures uitvoeren om de patiënt van de huiskamer naar de operatiezaal te krijgen.

In Frankrijk wordt het gebruik van games dus steeds belangrijker. Aangezien deze games ook thuis gebruikt kunnen worden zonder een therapeut, kunnen zij de zorg in de toekomst waarschijnlijk goedkoper maken. Ten slotte maken de spelelementen die in deze games zitten zware therapieën een stuk leuker dan dat zij nu zijn.

Bronnen: http://rue89.nouvelobs.com/2015/03/24/chambre-bloc-operatoire-serious-game-simpose-a-lhopital-258245

http://esante.gouv.fr/en/the-mag-issue-7/are-serious-games-the-future-medical-training