Frankrijk blokkeert provocerende websites

Symbool dat de toegang tot de gewenste site geblokkeerd is.
Symbool dat de toegang tot de gewenste site geblokkeerd is.

Vijf websites worden sinds 15 maart 2015 door het Franse ministerie van binnenlandse zaken geblokkeerd omdat ze aanzetten tot terroristische handelingen. Dit is mogelijk geworden door de wet ‘LOPPSI2’ (Loi d’orientation et de programmation pour la performance de la sécurité intérieure) van eind 2014  waarvan het uitvoeringsdecreet in februari 2015 gepubliceerd is.

De domeinnamen van de websites waar het om gaat zijn nog niet bekend gemaakt, maar afgelopen weekend waren bepaalde islamitische sites al niet meer opvraagbaar.

In plaats daarvan kreeg men het bericht dat de internaut naar een officiële site was geleid omdat zijn computer contact ging maken met een webpagina die publiekelijk aanzet tot terroristisch handelen.

Een lastige maatregel om in de praktijk waar te maken. Sites als Facebook en Google hebben kopieën op hun servers staan waardoor de ongewenste sites via andere wegen  opvraagbaar blijven. Ook zegt de wet dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken het betreffende bedrijf dat de site host, moet inlichten. Maar als ze onbereikbaar zijn, kan het ministerie rechtstreeks met de internetproviders (Orange, Free, Bouygues) schakelen. De term ‘onbereikbaar’ voor de Franse wet is niet verder gedefinieerd.

Bron

Le gouvernement commence à bloquer des sites pour apologie du terrorisme, France24.com, 16 maart 2015