Frankrijk werkt aan de weg van de toekomst, eerste testen in 2017

De Franse weg van de toekomst (Bron: L'Usine Nouvelle)
De Franse weg van de toekomst (Bron: L’Usine Nouvelle)

Er wordt veel gesproken over de connected car maar de bijbehorende infrastructuur krijgt beduidend minder aandacht. Toch is deze minstens even belangrijk zodra de automatische voertuigen daadwerkelijk de straat op gaan.

Het Franse onderzoeksinstituut IFSTTAR (institut français des sciences et technologies des transports, de l’aménagement et des réseaux) leidt sinds 2009 het onderzoeksproject ‘5e Generatie Weg’. Het doel ervan is om de infrastructuur centraal te stellen in het openbaar debat. ‘Zonder aangepaste infrastructuur kunnen we niet het maximum uit de auto van de toekomst halen’, aldus Nicolas Hautière, projectdirecteur bij IFSTTAR.

Belangrijk is de overeenkomst die getekend werd met het departement Seine-et-Marne om demonstratieprojecten te ontwikkelen. Het gaat om de lancering van een stuk slimme weg over een paar honderd meter op de D199 in Marne-la-Vallée.

‘We hopen dat dit jaar de calls voor projecten gepubliceerd worden en dat de eerste testen begin 2017 kunnen starten’, aldus Nicolas Hautière.

Aan het project doen naast publieke instellingen ook bedrijven mee als Colas, Eiffage en Eurovia.


Energiepositief, warmte-opslag en biobased

De hightechweg moet energie produceren. Men wil de energieproductie testen door zonnepanelen in het wegdek te verwerken, met name voor het opladen van de communicatiesystemen. Ook wil men de warmte van de zon afvangen en opslaan in het wegdek om deze later weer in te zetten door gebruikmaking van poreus materiaal. Deze warmte kan dienen om het wegdek te ontdooien bijvoorbeeld, of om gebouwen in de omgeving te verwarmen.

‘Ook kijken we naar het opladen van de elektrische voertuigen via inductie en naar biobased materialen’.
Het doel is om een maximum aan technologieën bijeen te brengen en te onderzoeken of deze onderling compatibel zijn. Nicolas Hautière rekent daarbij op de -bijna definitief aangenomen- Franse Wet voor Energietransitie om dit proces te versnellen.

 

Info : polo@twa-fr.nl

 

Bron

La route de la 5e génération testée en 2017, L’Usine Nouvelle, 5 februari 2015