Cisco investeert 100 miljoen dollar in Franse start ups

Minister van Economie Emmanuel Macron op de CES in Las Vegas
Minister van Economie Emmanuel Macron op de CES in Las Vegas

De Franse staat heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Cisco Systems dat 100 miljoen gaat investeren in ‘La French Tech‘.
Een Amerikaans bedrijf en de Franse overheid, een verrassende combinatie.

John Chambers, CEO van Cisco was maandag 16 februari bij Manuel Valls om de grote lijnen van het akkoord vast te leggen. De 100 miljoen euro zijn bestemd voor het begeleiden en versnellen van de opkomst van digitale innovatie in Frankrijk.

 

66 Franse startups in Las Vegas

Aanleiding van dit besluit was de ontmoeting tussen John Chambers en Pierre Gattaz, voorzitter van de Franse werkgeversorganisatie MEDEF, op de CES in Las Vegas dit jaar. Frankrijk was er met meer dan 120 bedrijven waarvan 66 start-ups zoals Connected Cyle (hoe maak je van je fiets een smart bike?), Glagla Shoes (connected footwear) en Netatmo (connected things).
In de innovatiehal op de CES had Frankrijk na de VS de grootste delegatie bedrijven bij zich.

La French Tech op de CES in Las Vegas
La French Tech op de CES in Las Vegas


Globale doelstellingen

De achtergrond van het akkoord is breed. Het gaat om zes grote gebieden: onderwijs, ondernemerschap, veiligheid, infrastructuur, smart cities en openbare diensten.

De ambitie is dat Frankrijk digitaal voorloper wordt.

De overeenkomst betreft academische en industriële samenwerkingen op het gebied van cybersecurity, slimme netwerken en smart cities. Een pilot project ‘smart city’ zal in een Franse stad opgezet worden. Er zal geëxperimenteerd worden met nieuwe manieren van digitale toegang tot openbare diensten voor het grote publiek, met name op plattelandsgebieden’, heeft de entourage van Manuel Valls laten weten.

« Frankrijk is aan het veranderen. Het nu tijd om te investeren.», bevestigde CEO John Chambers na zijn onderhoud met Pierre Gattaz, waaraan hij toevoegde dat zijn bedrijf nooit eerder een besluit van een dergelijke omvang met een ander land heeft genomen.

 

Staatssecretaris voor de Digitale Economie Axelle Lemaire op de CES
Staatssecretaris voor de Digitale Economie Axelle Lemaire op de CES

Drie toezeggingen Cisco: online opleidingen, smart city pilot en investeren in Franse start ups

Cisco deed drie toezeggingen in het akkoord.

De eerste toezegging bestaat uit het op grote schaal uitrollen van zijn online opleidingssysteem voor netwerk- en internettechnologieën. Dit wordt al in meer dan 300 scholen en universiteiten in Frankrijk gebruikt. Maar het wordt uitgebreid naar 1.500 onderwijsinstellingen, met als doelstelling om iedere drie jaar 200.000 personen op te leiden. Het gaat om studenten maar ook om bijscholing voor werkenden en werkelozen.

De tweede toezegging is het opzetten in één of twee Franse steden van een pilot ‘smart city’ naar het model van wat er in Nice is gedaan, daarbij gaat het om verkeersstromen, openbare elektriciteitsnetwerken, diensten van nutsbedrijven, veiligheid, etc.

Virtuele «gemeente- of overheidscabines »

Ook gaat Cisco zogenaamde virtuele « cabines » plaatsen op plaatsen waar veel mensen komen, om daar een grote hoeveelheid administratieve diensten aan te bieden, inclusief diensten met betrekking tot identiteitsbewijzen.

Een tiental van deze plekken, met name in minder bevolkte stadsdelen, wordt in Nice geïnstalleerd. Het doel is om er in 2017 een duizendtal geïnstalleerd te hebben, aldus Cisco.

Als derde toezegging belooft Cisco om minimaal 100 miljoen dollar te investeren in Franse start ups. Hetzij via rechtstreekse investeringen, hetzij via kapitaal-risicofondsen.

Innovatiecentra

Voorts komen er innovatiecentra op sleutelgebieden zoals smart cities of veiligheid. Cisco acht het niet uitgesloten dat er bijvoorbeeld één bij Lorient komt, waar zich een grote militaire haven bevindt; bovendien is de voormalig burgemeester van Lorient, Jean-Yves Le Drian, huidig minister van Defensie.

 

Start up Netatmo op de CES
Start up Netatmo op de CES

Networking Academy

Cisco is een specialist in telecomnetwerken en investeert sinds 1997 in de Networking Academy. Dit is een programma met gratis workshops die certificaties afleveren voor ingenieursopleidingen op het gebied van informaticanetwerken, beschikbaar in 165 landen in de wereld.

Een jaar geleden kondigde Cisco al aan om 100 miljoen dollar te investeren in connected objects.

 

Herstructurering

Deze nieuwe investering toont de wil van Cisco aan om een nieuwe weg in te slaan en te investeren in nieuwe sectoren, op een moment waarop Cisco met een sterk opkomende concurrentie te maken krijgt. Een herstructurering is momenteel gaande bij Cisco.

John Chambers zet in op diversificatie, internet of things en datacenters.

 

Start up Connected Cyle op de CES
Start up Connected Cyle op de CES
Start up Glagla op de CES
Start up Glagla op de CES

 

 

 

 

 

 

 

Incubators in Parijs en Futur en Seine

Ook voor Nederlandse startups zijn er volop kansen in Frankrijk. Parijs telt bijvoorbeeld meer dan 100.000 vierkante meter aan incubators! Paris region Lab is de overkoepelende  organisatie hiervan.

Incubators in Parijs
Incubators in Parijs

In juni vindt het ‘Futur en Seine’ festival plaats. Daar kunnen de startups hun producten tonen aan professionals en aan het grote publiek. De call voor deelname staat nog tot 1 maart open !

Meer informatie bij IA Parijs.

 

Info polo@twa-fr.nl

Blog IA Parijs: nost-france.org

 

Bronnen

Cisco va investir 100 millions de dollars dans des start-ups françaises en partenariat avec l’Etat, 17 februari 2015, Frenchweb.fr

Cisco « parie sur la France » numérique, Le Monde, 18 februari 2015

 

Event

Futur en Seine, Parijs, 11 tot 14 juni 2015

Innovative City Convention, Nice, 24 en 25 juni 2015