BlueTram: elektrische tram op wielen voor een schoner Parijs

De Bluetram van Bolloré (Bron: http://www.mobilite-durable.org/)
De Bluetram van Bolloré (Bron: http://www.mobilite-durable.org/)

Vanaf 1 juli 2015, zo kondigde Annie Hidalgo, Burgemeester van Parijs, eind januari 2015 plotseling aan, zijn vervuilende bussen en vrachtwagens niet meer welkom in Parijs. Vanaf 1 juli 2016 geldt dit ook voor de meest vervuilende personenauto’s. In 2020 wil Hidalgo de Franse hoofdstad dieselvrij hebben.

Voor 2015 heeft de RATP (metro- en busbedrijf in Parijs) een tiental elektrische bussen BlueBus van het bedrijf Bolloré in bestelling. De COP21-conferentie die in december 2015 in Parijs plaatsvindt, heeft hierbij ongetwijfeld een rol gespeeld…

De BlueTram, elektrisch maar geen rails

De industriegroep Bolloré vindt de aankondigingen van Annie Hidalgo geen probleem, integendeel. Na hun BlueBus ontwierpen zij een nieuwkomer voor het Franse openbaar vervoer: de zogenaamde BlueTram. Dit is een elektrisch aangedreven transportmiddel, lijkend op een tram, maar zonder dat de zware infrastructuur van een tram zoals bovenleidingen en sporen, ervoor nodig is. De BlueTram rijdt op wielen, op de gewone weg, waardoor de kosten vijf à tien keer lager liggen dan de 20 miljoen euro per kilometer die een klassieke tram kost. Eigenlijk een trolleybus dus. De installatie ervan behoeft alleen speciale haltes die uitgerust zijn met snelle oplaadapparatuur. De werkzaamheden duren ongeveer drie maanden.

Halte voor BlueTram van Bolloré (Bron: http://www.mobilite-durable.org/)
Halte voor BlueTram van Bolloré (Bron: http://www.mobilite-durable.org/)


Superlaadcapaciteit 

Iedere BlueTram heeft dertig modulen van twintig supercapaciteiten met ieder 3000 farads (eenheid van capaciteit) op het dak van de BlueTram geïnstalleerd om de propulsie-energie die vrijkomt bij het rijden op te kunnen slaan in supercondensatoren van Batscap.

De BlueTram kan zo –indien geheel geladen- ongeveer 2 kilometer verder rijden. De haltes worden door Automatic Systems gebouwd, een filiaal van de Bolloré Groep, en zijn eveneens uitgerust met dertig modulen, twintig supercapaciteiten met ieder 3000 farads op het dak.

Hoe werkt het ?

Bij iedere halte laadt de BlueTram in minder dan 20 seconden weer op, dankzij een telescopische laadarm. Dit gebeurt in de tijd dat de passagiers in- en uitstappen. In een BlueTram van 6 meter kunnen 22 personen vervoerd worden, in die van 12 meter is ruimte voor 90 personen.

Het geheel wordt beheerd door software die door BlueTram ontwikkeld werd en waarmee de voertuigen, de haltes en het laadprocedé geleid worden. Dit systeem is gebaseerd op dat van Autolib’ en van de BlueBus, beide ook filialen van Bolloré.

BlueTram met halte  (Bron: http://www.mobilite-durable.org/)
BlueTram met halte (Bron: http://www.mobilite-durable.org/)

Bij wijze van voorbeeld : op een stadsrit van 15 kilometer, uitgerust met 10 BlueTrams van 12 meter waarmee 90 personen vervoerd kunnen worden, en een halte per  kilometer, zouden 15.000 passagiers per uur vervoerd kunnen worden.

De Bluetrams zouden dan iedere halte iedere 4 minuten aandoen en er één minuut stoppen. Dit zou dus ruim voldoende zijn om de BlueTrams op te laden .
De totale investering hiervoor zou zo’n 30 miljoen euro bedragen voor een dagelijks gebruik van 18 uur.

Vincent Bolloré, CEO van Bolloré, licht toe: “De BlueTram is een low-cost alternatief voor de tram die zware infrastructuur vereist. Alle steden zouden wel een tram willen maar dit vereist een heel pakket aan vergunningen, het duurt lang en het is duur. De BlueTram kun je snel installeren en kost tien keer minder”.

BlueBus en BlueTrams in Parijs in 2015?
Een eerste serie BlueTrams is momenteel in de voorbereidende fase voor productie in Bretagne, over de periode 2016-2017 zal de productiesnelheid flink toenemen. Op 16 januari inaugureerde de Franse premier manuel Valls de nieuwe assemblagefabriek voor de trams, vlakbij Quimper. De groep Bolloré heeft daar nu 50 mensen in dienst. In april zal de productie uitgebreid worden waarmee een investering van 20 miljoen euro gemoeid is.

Bestelling van tien BlueBus voor Parijs

De RATP (transport in Parijs en nabije voorsteden) en de STIF (transport in de regio Parijs) hebben een bestelling gedaan van een tiental elektrische BlueBus-en van 12 meter lang. De eerste zou voor het einde van 2015 geleverd moeten worden. Kleine elektrische bussen bestaan al langer en rijden ook al rond in Parijs, maar elektrische bussen met standaardafmetingen van 12 meter lengte, dat is nieuw. De RATP wil dan ook testen om te bezien of het comfort voor de reizigers hetzelfde is.
De BlueBus heeft een autonomie van 180 km.

Bluebus by Bolloré (Bron: BlueBus)
Bluebus by Bolloré (Bron: BlueBus)

Ook zijn er berichten verschenen dat de RATP bij Bolloré 40 BlueTrams van 12 meter heeft besteld. Het is onduidelijk of deze informatie juist is.

Info: polo@twa-fr.nl


Bronnen

Website http://www.mobilite-durable.org/

Le BlueTram, comment ça marche?  Industries & Technologies, 16 januari 2015

Cars et poids lourds polluants bientôt interdits dans Paris, Les Echos, 28 januari 2015

Ile-de-France: la RATP va tester des buis électriques commandés à Bolloré, Le Parisien, 10 december 2014