Frankrijk: meer dan 1.000 spin offs van CNRS in 15 jaar

CNRS logo (Bron: CNRS)
CNRS logo (Bron: CNRS)

1.026 bedrijven en meer dan 7.000 banen zijn in 15 jaar gecreëerd op basis van competenties en industrieel eigendom afkomstig van laboratoria van het Franse CNRS onderzoeksinstituut en zijn academische partners.

Dat is de uitkomst van een belangrijke studie die het CNRS, Frankrijk’s grootste publieke onderzoeksinstituut, in 2014 heeft  uitgevoerd. Ook wijst de studie uit dat 80% van de opgerichte start ups nog steeds actief zijn en dat het overlevingspercentage van de bedrijven na vijf jaar boven de 90% ligt. Ter vergelijking: dat percentage ligt in Frankrijk momenteel op 52,6%.

De spin offs van het CNRS hebben ieder gemiddeld zeven banen gecreëerd. Ook dat is boven gemiddeld want over heel Frankrijk ligt dat gemiddelde op 4 à 5 werknemers per bedrijf (inclusief micro-bedrijven, mkb en grote bedrijven).

Interessant is het gegeven dat 71% van de bedrijfsleiders onderzoekers zijn, docent-onderzoekers of ingenieurs afkomstig uit de CNRS- of andere laboratoria. Dit is waarschijnlijk een effect van de wet op innovatie en onderzoek uit 1999, waarbij onderzoekers een eigen bedrijf konden oprichten met een terugkeergarantie naar hun onderzoekersbaan.

38% van deze innovatieve bedrijven zitten in de ICT-sector, 24% in de life sciences en healthsector en 19% in de sector chemie en materialen.

Beursgenoteerd en strategische overnames

Zeven van de 1.026 bedrijven zijn beursgenoteerd, Innoveox (Supercritical Water oxidation), McPhy Energy (opslag van waterstof in magnesiumschijven), Supersonic Imagine (innovatieve medische beeldverwerking), Quantum Genomics (biotechbedrijf gewijd aan hart- en vaataandoeningen), Integragen (genomic diensten op het gebied van autisme en oncologie), ImmuPharma (geneesmiddelenontwikkeling voor o.a. kanker) et Carbios (biobased polymeren). Hun waarde bedraagt enkele tientallen miljoen euro.

Vier bedrijven werden overgenomen in het kader van een strategische industriële acquisitieprojecten waarvan de overname van Sensitive Object (technologie voor herkenning van geluidsgolven in objecten) door Tyco Electronics een mooi voorbeeld is.

Meer dan een miljoen euro voor het CNRS

Het CNRS heeft zo meer dan een miljoen euro aan royalties ontvangen en een meerwaardepercentage van bijna 535% bereikt.

Bron

Bulletin Electronique, BE France 297, 22 januari 2015