Deinove haalt eerste mijlsteen isoprenoïden en krijgt 1 miljoen euro voorschot

Bron: Deinove
Bron: Deinove

Het Franse bedrijf Deinove maakte op 21 januari bekend een belangrijke mijlpaal te hebben gehaald in het kader van het Deinochem-programma. Het bedrijf slaagde erin het bacteriële productieproces van isoprenoïden, dit zijn plantaardige geur- en smaakstoffen, aanzienlijk te verbeteren.

Deinococci-bacteriën

Deinove werkt met de deinococci-bacteriën , waarvan men in 2006 ontdekte dat deze in staat zijn in een paar uur het eigen DNA te repareren en te reorganiseren. Een belangrijke ontdekking. Deinove maakt in zijn procedé gebruik van deze bijzondere genetische eigenschappen en de opmerkelijke sterkte van de deinococci-bacteriën. Het optimaliseert de metabolische capaciteiten van de ‘mini-fabriekjes’ om er vervolgens een groot palet van componenten mee te maken: tweede generatie biobrandstoffen, maar ook biobased chemische ingrediënten

DEINOCHEM-programma

In het kader van het Deinochem-programma wil men een nieuwe generatie chemische componenten ontwikkelen die in de toekomst fossiele componenten zullen kunnen vervangen doordat er gebruik wordt gemaakt van non-food biomassa zoals stro, mais, maar ook van industrie- en stadsafval. Het doel is om de juiste procéde’s te ontwikkelen voor goed werkende bioproductieprocessen

Eerste mijlsteen bereikt voor biobased isoprenoïden

Onlangs werd bekend dat het Deinochem-groene chemieprogramma in het kader van het nationale Investing for the Future-programma zijn eerste belangrijke mijlsteen heeft bereikt en daarmee begin februari een miljoen euro aan renteloos voorschot krijgt van de Franse overheid.

Doel van het programma is om alternatieven te creëren voor producten die traditioneel uit olie worden gemaakt of uit planten  met een zeer laag rendement voor bijvoorbeeld parfumerie, voeding of cosmetica. De eerste moleculen zijn aromatische ingrediënten, anti-oxydanten en kleurstoffen met hoge toegevoegde waarde, goed voor markten van enkele honderden miljoenen dollar wereldwijd.

Het halen van deze mijlpaal betekent de validatie van de geboekte vooruitgang met betrekking tot de genetische bewerking van de stammen. Enerzijds werd de snelheid van de opbouw van de gemodificeerde stammen in minder dan een jaar met een factor tien verbeterd, waardoor de productie en de testen met interessante stammen versneld kon worden.

Anderzijds hebben de Deinove-teams vooruitgang geboekt met de identificatie van enzymen die een rol spelen bij de productie van bepaalde isoprenoïden. Een belangrijke bijdrage hieraan vormde de aankoop door Deinove van een licentie van INRA en Genoplante Valor, met betrekking tot de sleutelenzym DXS.
Info: polo@twa-fr.nl

 

Bron

Deinove franchit avec succès l’étape-clé 1 de son programme Deinochem et reçoit 1 million d’euros, website Deinove, 21 januari 2015