Als het aan de Franse automotive supplier Valeo ligt, worden onze auto’s steeds veiliger en autonomer. In de toekomst kun je in de file rustig een boek lezen, de auto schuift zelf wel aan, en als er plotseling een kind voor de auto rent, dan remt de auto nog voordat de bestuurder het kind gezien heeft!
Valeo heeft een R&D centrum in Ierland waar het zich volledig richt op de auto van de toekomst: de autonome en connected car.

Ierland
Het begon allemaal in 2007 toen Valeo de Ierse start up Connaught Electronics overnam, gespecialiseerd in electronische apparatuur voor auto’s. Al begin jaren 2000 maakte dit bedrijf ingebouwde camera’s voor de luxe Range Rover. De orders namen snel toe maar Connaught Electronics kon het niet aan en zocht naar een overnemer. Er waren meerdere kandidaten maar Valeo toonde zich het meest enthousiast, aldus Fergus Moyles, die momenteel de mondiale cameradivisie van Valeo leidt. “Valeo bracht kapitaal in, maar ook expertise en productiecapaciteit”.
15.000 camera’s per dag
Nu ontwikkelt en produceert de Valeo-productiesite in het Ierse Tuam camera’s om de automobilist een handje te helpen. Met een productieritme van zo’n 15.000 stuks per dag! Deze fabriek stuurt overigens nog drie kleine fabrieken van Valeo aan die ook camera’s produceren, in Noord-Amerika, China en Hongarije. De activiteit groeit met 25 procent per jaar, aldus Valeo. Het aantal medewerkers in Tuam is sinds 2007 verdrievoudigd tot 750 personen. Ieder jaar worden er meer dan honderd ingenieurs aangetrokken.
Valeo meent één van de grootste producenten ter wereld te zijn van ingebouwde camera’s die voetgangers detecteren , die ervoor zorgen dat de auto gaat remmen zodra dat nodig is, die borden en waarschuwingslichten zien en interpreteren en die de automobilist -die daar moeite mee heeft-, helpt bij het inparkeren. De camera’s kunnen ook de ogen van de bestuurder volgen en daarmee het niveau van zijn waakzaamheid in de gaten houden.
Optimisten zien het als een middel om de verkeersveiligheid te vergroten, pessimisten als een een onacceptabele inbreuk op de privacy van de bestuurder.
360 graden zicht
Eén van de mooiste staaltjes technologie is de high definition 360 graden visie , door middel van vier miniatuur camera’s en beeldverwerkingssoftware waarmee de bestuurder een panoramavisie heeft om de gehele auto heen. Zo wordt hij gewaarschhuwd zodra er plotseling een kind de weg op rent of een ander obstakel de auto nadert.
Deze fabriek in Tuam maakt deel uit van de pôle Comfort en Assistentie aan de bestuurder, geleid door Marc Vrecko. “De pôle heeft vorig jaar een jaaromzet van 2,3 miljard euro gehaald, en een groei van 5 à 8 procent, er werken 12.877 medewerkers in zes mondiale researchcentra, zestien ontwikkelingscentra en eenentwintig fabrieken”, aldus Marc Vrecko. Een van de grootste klanten is Volkswagen.
De afzetmarkt van Valeo bevindt zich voor vijftig procent in Europa, dertig procent in Azië en vijftien procent in Noord-Amerika.
Beter dan de mens
De camera’s gaan in de toekomst een sleutelrol spelen want door de camera’s kan de reactietijd van de bestuurder dusdanig goed worden dat deze beter wordt dan wat voor de mens op natuurlijke wijze haalbaar is.
Daardoor zal de automobilist in files zijn e-mails kunnen lezen en op internet surfen, zonder zelf te hoeven rijden. De auto schuifelt zelf wel verder.
Valeo geeft toe dat er ook gevaren zitten aan deze ontwikkelingen, te weten een permanente controle over het menselijk handelen. Deze zelfde systemen kunnen immers worden gebruikt door bijvoorbeeld politie of verzekeraars.
Volle orderportefeuille
Dankzij deze knowhow en een degelijke internationale positie houdt Valeo zich goed staande in de crisis. Het bedrijf verhoogde zijn omzet met 9 procent naar 12,1 miljard euro, en zijn netto winst nam met 18 procent toe. Met een orderportefeuille van 14,8 miljard euro, heeft Valeo prima perspectieven.
‘Innovatie is duidelijk de sleutel van het succes van Valeo, want dertig procent van de orders bestaat uit producten die vier jaar geleden nog niet bestonden’, aldus Jaques Aischenbrosch, CEO van Valeo. ‘Aandrijvers van die groei zijn China en Noord-Amerika’, voegt hij toe.
Silicon Valley
Naast Ierland kijkt Valeo ook naar Silicon Valley. Na de CES in Las Vegas van 2014 besloot het bedrijf een klein team in Palo Alto te zetten om in het hartje van Silicon Valley te zitten, daar waar alle consumer electronics ontwikkeld worden. Valeo kan zo meekijken en speuren naar mogelijke nieuwe toepassingen voor de automotivesector.
In eerste instantie gaan de Valeo-mensen meedoen in start-ups of innovatieve bedrijven. In een later stadium wordt dan bekeken of er samenwerkingsovereenkomsten kunnen worden aangegaan. Valeo wil zo een onmisbare schakel in de autonome en connected car worden. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Valeo richt zich op drie gebieden die zich steeds dichter bij de digitale knowhow bevinden:
- automatisch inparkeren, 2. actieve veiligheid, 3. mens-machine interface en connectivity systemen.
In 2013 was deze divisie bij Valeo het meest rendabel, met name door de productie van camera’s en sensors.
Innovation Challenge 2015
Valeo heeft een innovation challenge 2015 uitgeschreven voor ingenieurs en studenten.
Valeo Innovation Challenge 2015
Bronnen
L’équipementier français Valeo étudie la voiture du futur dans la … campagne irlandaise, La Tribune, 7 april 2014
Pionnier du véhicule connecté, le français Valeo s’installe dans le Silicon Valley, Usine-Digitale.fr, 7 april 2014
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.