
Veolia en Renault recyclen batterijen
Deze maand werd in het kader van het Programme d’Investissements d’Avenir het batterij-recycling project geselecteerd dat Veolia samen met Renault uitvoert. Het gaat om de recycling van batterijen van de elektrische auto’s van Renault. Drie jaar geleden lanceerde Veolia een pilot in Dieuze in de Moselle. Deze gaat nu de industriële fase in, hetgeen betekent een overgang van 1.000 ton dit jaar naar 5.000 ton gerecyclede batterijen in 2020. Vervolgens zal de fabriek uitbreiden naargelang de markt voor elektrische auto’s de komende jaren zal groeien.
Circulaire Economie
Dit samenwerkingsproject met Renault is een van de projecten van Veolia die de circulaire economie tot één van zijn zeven nieuwe markten heeft gemaakt. “Volgens onze inschattingen is de circulaire economie op de wereldmarkt goed voor zo’n twintig miljard euro, met een jaarlijkse groei van tien procent die in 2020 zelfs 30 à 40 miljard zal bereiken”, aldus Antoine Frérot, CEO van Veolia. De groep hoopt zijn omzet in 2020 verdubbeld te hebben.
Doe-het-zelfmarkt
Soms raken de activiteiten van Veolia hele onverwachte markten. Zo werkt het bedrijf samen met de doe-het-zelf keten Castorama. Met het ingezamelde zaagsel maakt Veolia samen met Castorama een keukenblad, voor een derde samengesteld uit houtzaagsel. Met Kingfisher, de Britse doe-het-zelfketen, wil Veolia een gelijksoortig project opzetten.
Straten vegen voor zeldzame aarden
Vorig jaar heeft Veolia in het Verenigd Koninkrijk een fabriek geïnaugureerd die 10 procent van de 400.000 ton op straat ingezameld vuil verwerkt. Daar haalt het bedrijf platina of palladium uit, afkomstig uit bijvoorbeeld autokatalysatoren.
De zeldzame aarden kunnen hergebruikt worden en spaart vooral de stortbelasting van 80 pond per ton afval uit die deels door de klanten wordt gedragen. “Dat is een première in Europa, voor zover ik weet, om erin te slagen een bedrag van 100.000 pond per jaar terug te verdienen aan ingezameld en gevaloriseerd materiaal. Er is een potentiële markt van vijf miljoen pond voor het geheel aan Britse straten waarvan Veolia een marktaandeel van 1 miljoen heeft. Dit business model is toepasbaar in alle landen waar de stortbelasting tussen de 80 en 100 euro per ton ligt”, legt Estelle Brachlianoff uit, vice-voorzitter van UK en Ierland bij Veolia.
Verhuur van smeermiddelen
Ook in Frankrijk heeft Veolia innovatieve projecten lopen. Zodra alle autorisaties rond zijn, wil Veolia een pilotfabriek voor CO2-afvang bouwen bij Sedibex, zijn vuilverbrandinstallatie in Le Havre om vervolgens de CO2 te recyclen en te verkopen aan Chevron en Lubrizol want CO2 wordt in de chemische industrie gebruikt om additieven voor smeermiddelen van te maken.
Sinds anderhalf jaar heeft Veolia er een nieuwe activiteit bij, namelijk de verhuur van smeermiddelen. Hiermee heeft het bedrijf al meer dan honderd industriële klanten in Frankrijk aangetrokken. Deze kopen hun smeermiddelen niet meer in maar huren ze en zodra ze te vervuild zijn geven ze ze terug aan Veolia alwaar de smeermiddelen gerecycled worden. Een perfecte oplossing voor bedrijven die te klein zijn om een eigen recycle-unit te hebben.
Info: polo@twa-fr.nl
Bron
Veolia multiplie les innovations de recyclage, Les Echos, 3 december 2014
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.