Frans-Nederlandse wetenschapsprijs voor natuurkundigen Ludwik Leibler en Willem Vos

De natuurkundigen Ludwik Leibler en Willem Vos ontvangen op 26 januari 2015 de Descartes-Huygensprijs in Amsterdam. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit.

Ludwik Leibler, Frankrijk

Ludwik Leibler, Descartes Huygensprijs 2014
Ludwik Leibler, Descartes Huygensprijs 2014

De in Polen geboren Ludwik Leibler (1951) is een Franse natuurkundige die baanbrekend onderzoek verricht naar zelfreparerende materialen. Leibler, directeur van het door hem opgerichte Laboratoire Matière Molle et Chimie van de ESPCI Paristech, ontwikkelde een revolutionaire methode om menselijk weefsel te hechten met lijm van nanodeeltjes. Leibler’s innovatieve en transdisciplinaire onderzoek heeft een sterke band met de biologie. Zijn werk werd eerder bekroond met onder meer de EPJE Pierre-Gilles de Gennes Lecture Prize (2014), de Medal of Innovation CNRS (2013) en de Grand Prix Fondation Internationale de la Maison de la Chimie (2012). In november 2014 werd hij benoemd tot lid van de Franse Academie des Sciences.

De Descartes-Huygensprijs stelt Ludwik Leibler in staat deel te nemen aan het onderzoeksprogramma Radboud Nanomedicine Alliance van de Radboud Universiteit, waar hij de interacties tussen cellen en zachte materialen als hydrogelen verder wil onderzoeken.

Willem Vos, Nederland

Willem Vos, Descartes Huygensprijs 2014
Willem Vos, Descartes Huygensprijs 2014

De Nederlandse natuurkundige Willem Vos (1964) is een deskundige op het gebied van nanofotonica, de interactie tussen nanomaterialen en licht. Hij is verbonden aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, een onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente waaraan hij is aangesteld als hoogleraar COPS (Complex Photonic Systems). Met zijn team toonde hij onlangs voor het eerst aan dat lichtemissie geheel kan worden verboden met een fotonische bandkloof. Ook is zijn groep erin geslaagd om door ondoorzichtige schermen microscopische objecten te zien. Willem Vos is een uitmuntende onderzoeker, aldus de jury. Vos promoveerde cum laude en ontving eerder al een Carnegie fellowship, de Snellius-medaille en een Vici-subsidie van NWO. Hij is fellow van de American Physical Society en van de Optical Society.

Dankzij de Descartes-Huygensprijs kan Willem Vos vaart zetten achter een samenwerkingsverband tussen het Institute of Nanosciences and Cryogenics (CEA/INAC/SP2M) in Grenoble en de Universiteit Twente. Tijdens zijn verblijf in Grenoble wil hij onderzoeken hoe de kwantum interactie tussen lichtdeeltjes en materie (‘cavity QED’) ultrasnel kan worden beheerst. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor toepassingen in de optica en de kwantum informatieverwerking.

Descartes-Huygensprijs, brug tussen Franse en Nederlandse wetenschap

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen. De prijs wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Beurtelings komen de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en levenswetenschappen aan bod. Het te winnen geldbedrag van 23.000 euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des Sciences, of de Académie des Sciences Morales et Politiques wanneer het de geestes- en sociale wetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat.

U bent van harte welkom bij de prijsuitreiking op 26 januari 2015 in het Trippenhuis in Amsterdam. Maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier.

(Bron: KNAW)