Life sciences in Frankrijk: sterk in oncologie, immunotherapie, het gericht toedienen van medicijnen en zeldzame ziekten

De Franse biotechsector doet er alles aan om groeibedrijven in de life sciencessector te genereren. De markt is er rijp voor en de sanitaire uitdagingen zijn gigantisch door de explosie van kanker en auto-immune ziekten. Ook investeerders zijn de laatste jaren van de partij. Een aantal zwaktes dienen echter nog uitgewist te worden en de rentabiliteit is er nog niet.

Oncologie, immunotherapie, gericht toedienen van medicijnen en zeldzame ziekten

De innovatie in de Franse life sciencessector zit met name op het gebied van oncologie, immunotherapie, het gericht toedienen van medicijnen en zeldzame ziekten. In 2013 werd de Franse markt gekenmerkt door de oprichting van vele nieuwe bedrijven dankzij nieuwe seedkapitaalinstrumenten. Er werden 55 bedrijven opgericht, dat is twaalf procent meer dan in 2012. Maar uiteraard zijn er ook bedrijfssluitingen geweest. In totaal wordt ingeschat dat er zo’n 300 actieve life sciences bedrijven in Frankrijk zijn.

Frankrijk neemt een goede positie in Europa in, maar onderscheidt zich van de grote buurlanden door  het relatief lage gemiddelde aantal werknemers per bedrijf, en de relatief lage gemiddelde omzet. Maar, vindt men in Frankrijk, een dergelijk ecosysteem is tegelijkertijd goed voor de innovatie. Grote bedrijven hebben de kleintjes nodig en vice versa ook.
De publiek-private samenwerking zou beter en sneller kunnen. Daar is de afgelopen jaren al veel verbetering in gekomen dankzij de zeven ‘pôles de compétitivité’ op het terrein van life sciences die R&D samenwerkingsprojecten helpen opzetten.

Tot twee jaar geleden was het erg lastig om seedkapitaal te vinden in Frankrijk. Dat loopt nu goed, evenals de gang naar de beurs. Maar voor bedrijven die niet voor beursnotering in aanmerking komen is het vinden van financiering nog steeds een grote uitdaging.

Eind 2014 is een vijftigtal Franse life sciencesbedrijven beursgenoteerd, biotech en medtech. Zeven ervan dateren uit 2013, acht uit 2012. Dat typeert de Franse situatie momenteel, en daarmee steekt het land af bij Duitsland en het VK waar in 2013 geen enkele beursgang heeft plaatsgevonden.

Pôle de compétitivité LyonBioPôle

Een voorbeeld van zo’n pôle de compétitivité is het innovatiecluster LyonBioPôle in de regio Lyon/Grenoble met zo’n 100 biotech mkb’s onder zijn leden. Voor hen heeft de pôle eind 2013 een gloednieuwe bioproductieunit geïnaugureerd, AcCinov. Fabricageprocessen zijn vaak de sleutel tot succes voor een nieuw product of procedé maar daarvoor is zeer gereglementeerde en dus onbetaalbare infrastructuur nodig. Daar heeft de Pôle LyonBioPôle in geïnvesteerd. De productie-unit is voor alle leden beschikbaar. Daarmee heeft de pôle zijn aanbod aan het mkb voor de begeleiding van jonge bedrijven uitgebreid. In april 2014 maakten de eerste vier mkb’s gebruik van AcCinov, evenals het nieuwe technologie-instituut voor microbiologie en infectiologie BioAster.

LyonBioPôle is het enige life sciencescluster dat na de nationale evaluatie van de Franse pôles in 2012 de beoordeling ‘zeer goed presterend’ kreeg. Daarop besloot de pôle zijn aandachtsgebieden uit te breiden naar nieuwe therapieën, terwijl de activiteiten tot nu toe alleen geconcentreerd waren op infectieziekten, vaccins en diagnostica. In totaal werden er via LyonBioPôle veertien  start ups gecreëerd.

De andere pôles de compétitivité op het gebied van life sciences zijn:

Medicen Paris Region, regio Parijs

Alsace Biovalley, in de Elzas

Atlanpôle Biotherapies, regio’s Bretagne en Centre 

Nutrition Santé Longévité, regio Lille

Cancer-Bio-Santé, regio Toulouse

EuroBioMedzuid-oost Frankrijk

 

Bronnen:

Biotech: la “French touch” vise les pépites, Innovation & Industrie, mei 2014