Frankrijk: Nanobiotix bestrijdt kanker met nanokristallen

Nanobiotix is een jonge Franse start up (2003) die een revolutionaire kankerbehandelingsmethode ontwikkeld heeft. Het is een spin off van de Universiteit van de staat New-York in Buffalo, gevestigd in Parijs. De technologie van Nanobiotix bestaat uit het injecteren van nanodeeltjes in een tumor waardoor deze lokaal bestreden wordt hetgeen de kans van slagen van een operatie aanzienlijk vergroot.

NanoXray
De NanoXray technologie opent waarschijnlijk de weg naar een geheel nieuwe behandelingsmethode bij kankertherapie.  Onlangs presenteerde Nanobiotix in de VS de positieve resultaten van zijn clinical trial fase III. De haalbaarheid van de methode is bewezen alsmede de onschadelijkheid want bij geen enkele van de twintig patiënten met een weke delen sarcoom zijn ernstige bijverschijnselen ontstaan. Tenslotte kwamen alle deelnemende patiënten na afloop van de behandeling voor een operatie in aanmerking.
Dat is namelijk het uiteindelijke doel van de NanoXray-aanpak.

Vernietiging van tumordeeltjes
De methode van NanoBiotix bestaat uit de injectie in de tumor van nanokristallen die actief worden zodra er röntgenstraling op afgevuurd  wordt. Dan gaan ze namelijk systematisch de tumorcellen vernietigen. De technologie is bijzonder geschikt als voorbehandeling bij een operatie.

Europa ambities
Voor het einde van het jaar gaat NanoBiotix een Fase III in Europa uitvoeren onder 150 patiënten teneinde in 2016 de CE-markering te krijgen.
Het ambitieuze bedrijf dat beursgenoteerd is en in het begin van dit jaar 26 miljoen euro ophaalde, heeft de middelen om alleen zijn produkt naar de Europese markt te brengen. Tegen het einde van 2014 worden ook de tussenresultaten bekend van de trial die Nanobiotix met het vooraanstaande kankeronderzoeksinstituut Institut Curie uitvoerde voor hoofd- en halskanker. In 2015 staat een trial voor leverkanker op het programma van Nanobiotix.

Gedegen business model
Nanobiotix wil nummer 1 in de nanogeneeskunde worden door zich te concentreren op de belangrijkste oncologiemarkten. Zijn universele produkten kunnen de meest voorkomende kankersoorten behandelen (borst-, prostaat-, longkanker…) op een potentiële markt die geschat wordt op enkele miljarden dollars. Door de unieke fysieke aanpak met nanodeeltjes, heeft Nanobiotix een business model dat veel minder riskant is dan dat van een klassiek geneesmiddel dankzij de snelle manier waarop de methode op de markt geïntroduceerd kan worden.


Bronnen

Cancer : Nanobiotix démontre l’efficacité de ses nanoparticules, Les Echos, 10 juni 2014

Website Nanobiotix