Babolat Play racket registreert tennisspel tot in de kleinste details

Babolat handgreep
Babolat handgreep

Na de eeste tests in 2012 door onder andere Nadal en Tsonga is het ‘slimme’ tennisracket Play Pure Drive van Babolat dit jaar op de markt gebracht voor het grote publiek. Het Franse familiebedrijf Babolat werkt al tien jaar aan de ontwikkeling van dit tennisracket. Begin 2014 is het goedgekeurd en toegestaan door de internationale tennisfederatie voor alle toernooien.

Babolat wilde een tennisracket dat de speler van informatie voorzag die belangrijk was, maar waarover hij niet beschikte. Daarnaast moest het gewicht van het racket hetzelfde blijven. Men werkte nauw met Raphaël Nadal, Wilfried Tsonga en hun trainers én met het bedrijf Movéa. Deze Franse onderneming levert de sensors voor onder andere de Wii.

Het resultaat is een ‘smart’ racket dat tijdens het spel informatie verzamelt over het soort slagen en bewegingen die de speler maakt, de vibraties in het tennisracket en de draaibewegingen. Aan het einde van de wedstrijd kan de speler de gegevens via wifi, bluetooth of usb downloaden op zijn computer. Een speciaal ontwikkelde app geeft ook nog de mogelijkheid verschillende uitkomsten met elkaar te kruisen, zoals backhand slagen met effecten, zodat de speler kan zien of hij/zij ‘te plat’ speel of juist teveel ‘lift’.

babolat stats
Voorbeeld van de statistieken die de speler ter beschikking heeft

Sinds eind 2013 zijn in de VS 3.000 exemplaren verkocht. Volgens Babolat spelen we over een jaar of tien allemaal met een smartracket, vandaar de toch nog redelijke prijsstelling: 399 euro.

Bron: Enjeux Les Echos, juni 2014: Service gagnant pour la raquette intelligente; GQ Magazine, 7 juni 2013: La raquette du futur selon Babolat