Franse Medicrea print 3D wervelprotheses op maat

Medicrea is een Frans bedrijf gespecialiseerd in het vinden van innovatieve oplossingen bij rugwervel operaties. Medicrea maakte al de PASS LP UNiD-botschroeven op maat, bedoeld voor operatieve ingrepen in de onderrug. Op 28 mei 2014 ging men nog een stap verder in het maatwerk, want toen onderging een patient in Lyon als eerste een spondylodese (operatie waarbij rugwervels worden vastgezet) waarbij de prothese speciaal voor hem op maat in 3D was geprint.

spondylodese
Voorbeeld van een spondylodese

Bij een spondylodese wordt een prothese tussen twee wervels ingebracht. Hierin worden de schoeven bevestigd die de omliggende wervels fixeren (zie illustratie)

Met behulp van de door Medicrea inhouse ontwikkelde software kan de chirurg aan de hand van scannerbeelden de operatie tot in de kleinste details voorbereiden en de prothese printen die precies in de ruimte tussen de twee werfels past. Voordeel is een kortere operatie en maatwerk waardoor de patient (hopelijk) sneller en beter herstelt.

Medicrea in cijfers:
1995 jaar van oprichting
Denys Sournac CEO
22,9 miljoen euro omzet in 2013 waarvan 55% in de VS
125 werknemers

Bron: Les Echos, 9 juni 2014 Medicrea pose le premier implant sur mesure fabriqué en 3D; Wallstreet Journal, 9 juni 2014, Medicrea: French surgeon performs world’s first spinal fusion surgery using customized 3-D printed spine cages