Elektrische auto krijgt van Franse overheid extra steun in de rug

Door het achterblijven van de verkoopcijfers van elektrische en hybride auto’s in Frankrijk heeft de overheid tot een aantal EV-vriendelijke maatregelen besloten. Ondanks het feit dat er dit jaar een aantal nieuwe elektrische auto’s van Renault, VW en BMW op de markt is gekomen, zijn de verkoopcijfers in Frankrijk lager dan verwacht: -16% met 3.256 verkochte exemplaren (0,4% marktaandeel) over het begin van 2014.

Subsidie bij aanschaf
De Franse overheid, die begin 2014 de subsidies voor de huurkoop en aanschaf van elektrische auto’s, sterk naar beneden had bijgesteld, heeft één en ander aangepast. De subsidie bij aanschaf blijft op 6.300 euro (dat was vorig jaar 7.000) maar de kortingen bij huurkoop worden afgeschaft. Deze kortingen liepen soms op tot meer dan 2.000 euro.

Oplaadpunten
oplaadpunt elektrische autoFrankrijk heeft op dit moment 8.000 oplaadpunten, waarvan 5.000 voor de Autolib’, terwijl het streven was er 75.000 te hebben in 2015. Slechts 12 miljoen van de beschikbare 50 miljoen euro voor de installatie van oplaadpunten zijn tot nu toe besteed. Volgens de regering ligt dit aan de verdeling van verantwoordelijkheden tussen nationale en lokale overheden. Om de aanleg van oplaadpunten te versimpelen krijgt de lokale overheid alle beslissingsbevoegdheid. Private uitbaters die een nationaal oplaadnetwerk willen aanleggen zijn geen royalties meer schuldig aan de Franse overheid.

De bedrijven Colas en Bolloré (Autolib’) hebben al laten weten respectievelijk 2.000 en 16.000 oplaadpunten te willen aanleggen. Elektriciteitsgigant EDF heeft samen met Renault-Nissan en BMW onder Europese vlag het project Corridor gestart voor de aanleg van 200 sneloplaadpunten, met name langs de autosnelweg. Het hele netwerk moet alle soorten stekkers aankunnen.

Bron: Les Echos, 5 juni 2014, Voiture électrique: l’exécutif tente de corriger des ratés