Het Franse Fermentalg maakt olie uit algen op industriële schaal

Voor algen is de markt gigantisch. Maar voordat het zover is, is het nodige onderzoeks-, ontwikkelings-, test- en investeringswerk vereist.

Het Franse bedrijf Fermentalg, in 2009 opgericht, gelooft heilig in micro-algen. Vijf jaar na zijn oprichting, telt de start up ruim 40  werknemers en is het in staat op industriële schaal, en sneller dan de Armerikanen, olie produceren. Al in 2011 tekende het innovatieve bedrijf een j0int venture met Sofiprotéol, eigenaar van het merk Lesieur, om olie en omega 3 voor de voedingsindustrie te produceren. Die vetzuren zijn essentieel in de voeding. In Europa gaat het om een markt van 260.000 ton.

De eerste fabriek staat gepland in Libourne, in zuid-west Frankrijk. In mei 2014 werd de bouwvergunning aangevraagd. Het is een industriële samenwerking. Fermentalg heeft een octrooi aangevraagd op zijn technologie en verkoopt zijn procedé aan de industrie die weer een percentage van de resultaten terugstort aan Fermentalg.

Zware tijden voor financiering

Pierre Calléja, CEO van Fermentalg, klaagt over de innovatiefinanciering in Frankrijk die sinds drie jaar wordt geremd door de crisis. Vooralsnog heeft het bedrijf een omzet van een miljoen euro. Calléja merkt op dat hij meer dans de helft van de tijd bezig is om ‘brandstof’ voor zijn bedrijf te vinden.

Toch trekt Fermentalg de aandacht van grote acteurs als het kennisinstituut CEA die R&D partner is. Financieel wordt het bedrijf gesteund door  Demeter PartnersCEA Investissements en Emertec, via wie Fermentalg reeds 7,5 miljoen euro heeft opgehaald. In april 2014 ging Fermentalg naar de beurs.

Algen voor transportbrandstof

Intussen innoveert Fermentalg verder. In december 2013 is het erin geslaagd een van de bedrijfsauto’s op biobrandstof uit algen te laten rijden zonder dat daar één enkele aanpassing voor nodig was. Ook heeft Fermentalg een project met Turbomeca, wereldleider op het gebied van helicopterturbines, om brandstof uit algen voor de luchtvaartsector te produceren.

 

Bron:

Fermentalg va construire sa première usine , La Tribune.

Website Fermentalg