Nederlandse biobased delegatie op Siñal in Noord-Frankrijk

Logo SiñalOp 19, 20 en 21 mei 2014, organiseert het economisch cluster van de Nederlandse ambassade een bezoek van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aan de biobased economy beurs Siñal Exhibition in Chalôns-en-Champagne (regio Champagne-Ardenne).

Onderwerpen die centraal staan tijdens dit congres en de businessmeetings zijn agro en biochemie, biomaterialen, bio-energie en duurzame bouw. De delegatieleider is Roel Bol, Special Envoy Green Growth Nederland, Ministerie van Economische Zaken.

Frankrijk en Nederland, agro en chemie

Frankrijk en Nederland hebben op biobased gebied veel overeenkomsten en zijn ook complementair. Zo hebben beide een belangrijke landbouwsector en sterke interesse in biobased economy toepassingen.
Met 18 miljoen hectare landbouwareaal is Frankrijk het grootste landbouwland in de EU. Ook is Frankrijk het grootste akkerbouwland en het vierde bosbouwland in de EU. Biomassa is er dus volop aanwezig, met name in het noorden van het land. Daarnaast bezit het één van Europa’s belangrijkste chemiesectoren. Nederland streeft van zijn kant naar een efficiënte en duurzame landbouw- en chemiesector. Beide landen kunnen elkaar op dit biobased-gebied aanvullen en van elkaar leren. Er bestaan al nauwe banden tussen het Franse cluster Pôle Industrie Agro Ressources (IAR) en het Nederlandse Biobased Delta. Beide organisaties richten zich op de combinatie agro en chemie.

Nederland ‘Pays d’honneur’

Roel Bol
Roel Bol

Nederland is in 2014 Country of Honour bij Siñal waardoor het van oorsprong Franse evenement een Frans-Nederlandse dimensie heeft gekregen.
Nederlandse deelnemers aan Siñal zijn het cluster Biobased Delta, Kenniscentrum Plantenstoffen, Dacom BV, Dienst Landbouwkundig Onderzoek, ECN, NF Exploitatie/NewFoss, Provincie Drenthe, Process Design Center BV, Royal COSUN, SAPPI Nijmegen, TCEGOFOUR BV, Tree Power, Van de Bilt Zaden en Vlas BV, Biorizon en Wageningen Universiteit (WUR).
Voorts verzorgen Roel Bol (Ministerie van Economische Zaken) en prof. Johan Sanders (WUR) een presentatie tijdens het congres. Roel Bol en Willem Sederel, directeur Biobased Delta, nemen deel aan de Ronde Tafeldiscussie op 20 mei.

Bezoek SG Economische Zaken Maarten Camps en ambassadeur Ed Kronenburg

Op dinsdag 20 mei brengen Secretaris Generaal van Economische Zaken Maarten Camps en ambassadeur Ed Kronenburg een bezoek aan Siñal om een aantal deelnemende Nederlandse bedrijven en Franse ‘boegbeelden’ op het terrein van biobased economy te ontmoeten. Gezien de uitstekende deelname van Nederlandse bedrijven kunnen blijvende partnerschappen met Franse spelers eigenlijk niet uitblijven.