GDF Suez sleept twee Franse windparken op zee in de wacht

Areva windturbine (Bron: Renews.biz)

Op 7 mei maakte de kersverse Franse minister van ecologie Ségolène Royal bekend dat  het consortium onder leiding van GDF Suez de bouw en exploitatie van de twee windparken voor de Franse kust heeft toegekend gekregen:  de één bij Le Tréport (Seine-Maritime) en de ander bij het eiland Noirmoutier (Vendée).

Het park zal enkele tientallen turbines bevatten met een totale capaciteit van 1.000 MW, vergelijkbaar met de capaciteit van een kernreactor. GDF Suez leidt een consortium dat verder bestaat uit het Portugese EDP Renewables en het Franse Neoen Marine. Areva gaat de enorme windturbines van 8 MW  bouwen. Concurrent in deze call was het consortium onder leiding van EDF Energies Renouvelables met turbines van Alstom. Bij de tender van twee jaar geleden haalde EDFen (Energies Renouvelables) drie van de vier parken binnen, het vierde offshore park ging toen naar Iberdrola.

Een ware revanche dus voor GDF-Suez.

Industriesector wind offshore

Eén van de grote doelstellingen van de Franse overheid bij deze call was het genereren van een nieuwe industriesector voor de offshore  windindustrie in Frankrijk. Alstom heeft reeds de bouw toegezegd van vier fabrieken, twee in Saint Nazaire en twee in Cherbourg, waarmee het bedrijf 7.000 directe en indirecte banen belooft. Areva had twee fabrieken in Le Havre en 2.000 banen beloofd. Nu het bedrijf nog twee parken heeft binnengehaald, spreekt het over vier fabrieken in Le Havre en 6.000 mogelijke banen.


Areva-turbine gaf de doorslag

De turbines van Areva hebben een doorslaggevende rol gespeeld in, ze hebben namelijk een uitzonderlijk hoge capaciteit van 8 MW, tegen 6 MW voor de Alstomturbines. Hierdoor hoeven er 40% minder turbines te komen staan hetgeen voor een aanzienlijke kostenbesparing zorgt.
De totale investering voor de twee nieuwe parken bedraagt 3,5 miljard euro.

 

Bronnen

 

Le Monde, Eolien en mer, Gdf-suez remporte les appels d’offres au Treport et à Noirmoutier, 7 mei 2014

Les Echos, Eolien en mer Ggdf-suez emporte les deux champs de l’appel d’offres