SP3H analyseert autobrandstof realtime en past verbranding aan

Schema van de werking van SP3H. Bron: SP3H
Schema van de werking van SP3H. Bron: SP3H

Na negen jaar R&D is de sensor SP3H in de productiefase beland. De SPH3H is een klein meetinstrument dat in de auto wordt geplaatst en ter plekke de samenstelling van brandstof analyseert. Dit gebeurt door de HydroCarbon Profiler (HCP) die werkt met een combinatie van infraroodtechnologie en een softwareprogramma. Deze HCP stelt realtime de moleculaire samenstelling van de (bio) brandstof van een verbrandingsmotor vast op 15 verschillende moleculen zoals benzeengehalte of aromaten. Vervolgens zorgt hij voor een directe aanpassing van de mix in de motor tijdens de verbranding zodat deze de injectie en verbrandingsmix aanpast. Hij zorgt op deze manier ook voor minder vervuiling en lager brandstofverbruik.

De SP3H is voor alle soorten motoren geschikt. De ontwikkelaars zijn in eerste instantie uitgegaan van motor voor auto’s, maar nu de technologie steeds rijper wordt zoekt men ook naar andere toepassingsmogelijkheden zoals stationaire motoren of scheepsvaartmotoren. De technologie zal in de vorm van licenties verder worden verspreid.

Kerncijfers :
Oprichting: 2005
CEO: Alain Lunati
Meestrecente kapitaalinjectie: 2,5 miljoen euro
Aantal werknemers: 12

Bron: Le capteur de SP3H rend les carburants moins polluants, Les Echos, 2 april 2014; SP3H lève 2,5 millions d’euros pour l’industrialisation de son capteur, Usine Nouvelle, 5 april 2004