Geneviève Fioraso herbenoemd op onderzoek in het Franse kabinet Valls

Genevieve Fioraso, Staatssecretaris voor Hoger Onderwijs en Onderzoek in het Kabinet Valls
Genevieve Fioraso, Staatssecretaris voor Hoger Onderwijs en Onderzoek in het Kabinet Valls

Geneviève Fioraso, minister van hoger onderwijs en onderzoek in het Kabinet Ayrault, is deze week door Président Hollande opnieuw aangesteld op dezelfde onderwerpen, maar als staatssecretaris onder Minister Benoît Hamon van Onderwijs, hoger onderwijs en onderzoek. Ook de ruimtvaart blijft in haar portefeuille.

Ruimtevaart
De ruimtevaartsector is ingenomen met haar hernieuwde benoeming. Toen Fioraso in 2012 aantrad als minister wist ze niets af van ruimtevaartzaken. Al snel raakte ze echter sterk door geboeid door deze voor haar bijzonder dynamische en innovatieve sector waar grote R&D- maar ook Europese politieke uitdagingen liggen. Er gaan zelfs geruchten dat Geneviève Fioraso nog probeert de term ‘ruimtevaart’ in haar titel te krijgen.
Onderzoeksbudget gespaard 
Tijdens zijn bezoek aan de Sorbonne-universiteit onlangs, kondigde François Hollande aan dat, ondanks de economische en financiële moeilijkheden waarin de Franse economie zich bevindt, het onderzoek in de staatsbegroting gespaard zal blijven, dat het onderzoek een prioriteit is voor Frankrijk, de sleutel tot de concurrentiekracht. “Ook al moet er elders bezuinigd worden, dan zullen we dat niet op dit voor het land zo fundamentele gebied doen”, aldus de Franse president, “want zonder sterk onderzoek, is er geen sterke economie, zonder publiek onderzoek, geen private economie. Onderzoek is een investering, een uitnodiging voor een dynamische samenleving”.
François Hollande gaf ter illustratie aan dat met name het biomedisch onderzoek zo’n 600.000 directe en indirecte banen zou scheppen via de verschillende biotechnologiesectoren, en jaarlijks meer dan 7,5 miljard euro investeert.
Bron
Geneviève Fioraso va rempiler à l’Enseignement supérieur et à la recherche, La Tribune, 8 april 2014