Philips belicht Parijse Notre Dame met 400 LED lampen

Armand Zadikian, belichter voor televisie- en theatervoorstellingen, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe binnenverlichting van de monumentale kerk Notre Dame de Paris. Hij koos voor LED verlichting van Philips.

Belichting van Notre Dame met LED's
Belichting van Notre Dame met LED’s

Zadikian neemt volgens eigen zeggen bij zijn lichtontwerpen het comfort van de gebruiker als uitgangspunt. Na enig zoeken koos hij uiteindelijk voor de LED verlichting van Philips die een energiebesparing van 80 procent oplevert (30 kWh in plaats van 140). Door de technologische vooruitgang van kleinere en

Notre dame before
Binnenverlichting Notre Dame vóór de renovatie

geavanceerdere LED’s hoefden de lampen niet in de muren te worden bevestigd, wat bouwtechnisch ook aantrekkelijker was. Zadikian automatiseerde de binnenverlichting en maakte een vijfentwintigtal verschillende kant en klare belichtingsmodellen voor de kerk zodat iedere activiteit, van gebedsdienst tot concert of ceremonie zijn eigen sfeer behoudt. Het geheel is te bedienen via een touchscreen.