
Volgende week staat het Franse Lyon drie dagen in het teken van de robotica want dan vindt de jaarlijkse robotica-meeting InnoRobo plaats. Een bijeenkomst die u niet mag missen want deze beurs met internationale ambities is gepland op een moment dat de Franse sector volop in beweging is. Als u zelf niet kunt gaan kunt u de Beamrobot met uzelf op pad sturen.
Roboticafonds van 80 miljoen euro. Het vorig jaar door Bruno Bonnell aangekondigde Europese investeringsfonds voor robotica haalde op 4 maart jl ook daadwerkelijk 80 miljoen euro startkapitaal binnen. Bonnell, de voorzitter van Robopolis, werkte twee jaar aan de oprichting en rekende op 60 miljoen.

Het robotica fonds zal 50% investeren in Europese roboticabedrijven en 50% van het kapitaal is voor Franse ondernemers gereserveerd. Afhankelijk van de projecten bedraagt de investering tussen de 300.000 euro en 3 miljoen.
Deelnemers aan het fonds zijn industriëlen institutionele beleggers en de Franse overheid. De overheid investeert 15 miljoen via het agentschap Bpifrance; dit zijn de fondsen voor het in 2013 aangekondigde Plan Robot, daarnaast nemen AG2G, Thales, telecom multinational Orange en energiebedrijf EDF deel.
Franse industrie klaar voor robotisering. In verhouding tot andere Europese landen heeft de Franse industrie een lage robotiseringsgraad, maar het lijkt erop alsof het tij nu gaat keren. Minister van Industriële wederopbouw, Arnaud Montebourg, heeft de fabriek van de toekomst én de robotica uitgeroepen tot twee van de 34 speerpunten van zijn beleid. De Franse hightechindustrie, oogappel van de minister, heeft deze beweging natuurlijk niet afgewacht en bedrijven als SNECMA (vliegtuigmotoren) werken al jaren aan steeds verregaande robotisering. Voor de kwaliteitscontrole neemt een camera tijdens de productie 150 foto’s van de motor die in verschillende stadia worden opgeslagen op een NFC-chip.
De Agence Nationale de Recherche (ANR) financiert een omvangrijk project bij het onderzoeksinstituut CETIM over samenwerking tussen mens en robot. Deelnemers zijn de grote namen uit de Franse industrie en onderzoekswereld zoals Airbusgroup, CNRS, PSA Peugeot en het Laboratoire d’Informatique, de Robotique et de Microélectronique de Montpellier (LIRMM). Grootste struikelblok is volgens de onderzoekers op dit moment de toegankelijkheid van de software van de robots, die door de producenten vaak wordt afgeschermd waardoor het moeilijk is robots van verschillende makelij met elkaar te laten communiceren.
Bronnen: Bruno Bonnell dégaine enfin son fonds robotique de service, Usine digitale, 4 maart 2014, website InnoRobo, L’ère du cloud manufacturing, Industrie et Technologies, 1 maart 2014.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.