Nederland, zwaargewicht in lichtgewicht materialen

Guest of honour

Als ‘pays d’honneur’ van de JEC Parijs 2014, de internationaal gerenommeerde beurs voor composieten, grijpt Nederland dit jaar zijn kans om zich als High Tech land te profileren bij het internationale publiek.

Dat Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen een vooraanstaande positie innemen op het gebied van lichtgewichtmaterialen werd onderstreept door de aanwezigheid van minister Kamp (Economische Zaken) op de openingsdag van de beurs in Parijs.

Aankomst op de JEC Parijs
Aankomst op de JEC Parijs

Na enkele woorden door de Minister en de ondertekening van een aantal contracten door Lightweight Structures, het NLR en Fokker bezocht Kamp ‘s middags een groot aantal Nederlandse stands, waar hij zich geïnteresseerd liet informeren en een enkele keer de hightech producten aan een persoonlijke test onderwierp. Later in zijn toespraak bewonderde de minister de innovatiekracht en pioniersgeest van de Nederlandse bedrijven. Ook benadrukte hij het belang van de ontwikkeling van nieuwe materialen en productiemethoden voor de Nederlandse economie.

Minister Kamp test de composieten
Minister Kamp test de composieten

Video
Hier is een korte impressie te zien van het ministeriële bezoek aan Parijs.

JEC Innovation Awards

Als bekroning op dit succesvolle bezoek reikte de minister de ‘Prix d’innovation’ uit aan vier Nederlandse organisaties. Ten overstaan van de wereldtop op het gebied van composieten overhandigde hij trofeeën aan TenCate Advanced Composites, DSM, Lightweight Structures en de Universiteit van Twente.

Uitreiking Innovation Awards
Uitreiking Innovation Awards

Frans-Nederlandse stoel
Eén van de prijzen ging naar TenCate Advanced Composites dat met de Franse bedrijven Expliseat, Roctool en Hexcel een titanium vliegtuigstoel heeft ontwikkeld die 4 kg lichter is dan de huidige vliegtuigstoelen. Hierdoor daalt het brandstofverbruik sterk en wordt vliegen minder belastend voor het milieu en minder kostbaar. Daarom is het momenteel de meeste efficiënte economy class-stoel voor de Airbus 320 en Boeing 737 series. TenCate’s rol hierbij was het proces in combinatie met thermoplastische harsen voor optimale mechanische prestaties.

De High Tech vliegtuigstoel
De High Tech vliegtuigstoel


De complete lijst van de 15 winnaars van de JEC Innovation Awards is hier te vinden.

Bron: IA Parijs, Wouter Trompert