Technocampus Nantes: R&D concentratie voor metallurgie en composieten

Technocampus Nantes
Technocampus Nantes

Home of composieten in Frankrijk sinds 2006
In 2009 lanceerde Airbus in Nantes het plan om tussen 2012 en 2015 een vliegtuigneus uit één stuk en geheel van composieten te produceren. Een project met 37 partners, waarvan 15 uit de omgeving. Het was één van de eerste tekenen van het ontstaan van een bloeiende composieten en materialensector in de regio. Een deel van het Airbus-onderzoek was gepland in het toen spiksplinternieuwe Technocentrum van de Pôle de Compétitivité EMC2 (Ensembles mécaniques et composites complexes), een innovatiecluster opgericht in 2006 in Bouguenais bij Nantes. In de 19.000 vierkante meter van dit centrum hebben ondertussen grote opdrachtgevers en regionaal mkb samengewerkt in een hondertal innovatieve metaal- en composiet projecten. Een bedrijf als als Regor Créations (machinebouw voor textiel- en schoenindustrie) ontwikkelt nu productietechnieken voor composieten. Daher, leverancier van metaal en composiet-onderdelen voor vliegtuigbouw, defensie en energie-industrie inaugureerde in 2012 de fabriek Daher Socata van 20.000 verkante meter alleen voor composietproductie. Om het ritme van de Airbusbestellingen te kunnen volgen is deze nu al aan ingrijpende vernieuwingen toe.

Onderzoek en onderwijs: IRT Jules Verne en goede opleidingen
In 2008 kreeg de Technocampus een extra impuls door de toekenning van een belangrijke publiek-private investering, nl. een Institut de Recherche Technologique (IRT) een technologisch onderzoeksinstituut, waarvan er in heel Frankrijk 8 zijn opgericht voor verschillende vakgebieden. IRT Jules Vernes van Nantes is gericht op productietechnologie van metalen, composieten en gemengde structuren voor offhore wind, automobiel en vliegtuig-industrie. Een investering van 350 miljoen euro over tien jaar. Daarnaast herbergt de regio drie prestigieuze ingenieursopleidingen, Universiteit Nantes, École centrale en École des mines, actief op hetzelfde vakgebied.  Bij Ecole Centrale Nantes loopt bijvoorbeeld een groot onderzoeksproject naar een offshore windmolen voor diep water (dus zonder verankering op de bodem). Het energie onderzoekscentrum CEA opende er in 2013 een regionale technolgy-transfer site ‘CEA Tech’ met vijf medewerkers. De eerste projecten lopen voor een totale investering van 3,7 miljoen over twee jaar. Ze hebben als thema robotica, nanomaterialen, opslag van mariene energie en de combantie mens-robot.

Testbasin Ecole Centrale Nantes voor offshore wind
Testbasin Ecole Centrale Nantes voor offshore wind

Nieuwe sector: offshore wind
Niet geheel toevallig maakte energieproducent EDF Energie Nouvelles op 14 februari 2014 bekend dat het centrale zenuwcentrum voor het beheer van zijn geplande offshore windparken voor de Franse kust ook in Nantes zou plaatsvinden. Een maand geleden werd namelijk de eerste steen gelegd voor een nieuw onderdeel van de IRT Jules Verne: het technoplatform Océan, waar in 2015 zo’n 350 onderzoekers en technici van met name DCNS zullen werken metaalstructuren, mariene energie en constructies op zee. Andere spelers uit de offshore (wind) bedrijfstak zijn er ook gevestigd of zullen dat binnenkort doen, zoals STX die een speciaal schip voor offshore wind-onderhoud ontwikkelde met slaapgelegenheid aan boord, Dassault Systèmes,  of windmolenproducent Alstom, producent van de EDF EN gekozen windmolen Haliade 150.

Bronnen: Une filière composite émerge à Nantes, Usine Nouvelle, 26 maart 2009, Daher passe à la vitesse supérieure, Usine Nouvelle, 6 maart 2014, EDF EN supervisera depuis Nantes ses parcs éoliens offshore, Usine Nouvelle, 14 februari 2014, A Nantes CEA Tech a un fort potentiel, Les Echos, 5 december 2013.