Vier Nederlandse innovatieprijzen tijdens JEC Composites 2014 in Parijs

Van 11 tot 14 maart vindt in Parijs de JEC Europe Composites beurs plaats.  Nederland is er dit jaar partnerland, Pays d’Honneur.
Een delegatie van 38 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zal als exposant op het evenement aanwezig zijn.

Minister Kamp en vier Nederlandse innovatieprijzen

Op maandag 11 maart bezoekt Minister Henk Kamp de beurs en zal hij een aantal Nederlandse deelnemers ontmoeten. In de middag van 11 maart reikt hij aan Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen vier van de vijftien ‘JEC Innovation Awards‘ uit.


Categorie Simulatie 

Universiteit van Twente: Braiding Simulation and optimization

De Universiteit van Twente ontwikkelde software, “Braidsim” genaamd, waarmee in een paar minuten het vlechtproces van vliegtuig- of automobielcomponenten gesimuleerd kan worden. Het gebruik van vlechtsimulatie kan de ontwikkeling en productie van composiet-structuren efficiënter maken. Het simulatieprogramma Braidsim vermindert de noodzaak voor het uitvoeren van kostbare try and error-testen met de vlecht- of “overbraiding”-machine. Braidsim is een stand alone toepassing waarvan de licentie gekocht kan worden.


Categorie Vliegtuiginterieur

TenCate Advanced Composites
Binnen een samenwerkingsverband met Expliseat, Roctool en Hexcel (allen uit Frankrijk) en A&P Technology (USA)

Dit consortium ontwikkelde een titanium vliegtuigstoel die meer dan twee keer zo licht is als de beste concurrent waardoor het de meeste efficiënte economy class-stoel is voor de Airbus 320 en Boeing 737 series. De titanium stoel is de eerste composiet vliegtuigstoel die de dynamische 16kg crashtesten doorstaat.

Bij een gewicht van 4 kilo per passagier vermindert de stoel het jaarlijkse brandstofverbruik van een vliegtuig met 300.000 tot 500.000 dollar. TenCate’s rol hierbij was het proces in combinatie met thermoplastische hars. Daarmee doorstond het materiaal vrijwel alle testen waaraan vliegtuigstoelen moeten voldoen. Samen met Expliseat werkte TenCate aan de beste hars-vezel combinatie voor optimale mechanische prestaties.

Categorie Duurzaamheid

DSM Composite Resins AG, Zwitserland
In samenwerking met de Technische Universiteit Denemarken, 3B Fibreglass uit België en Siemens Wind Power, Denemarken.

De windenergiemarkt vraagt om betrouwbare turbines die non-stop draaien tegen de laagste investerings- en onderhoudskosten. Siemens Wind Power is bezig een nieuw composiet systeem te testen voor zijn nieuwe generatie turbinebladen. Het heeft alle voordelen in zich: een makkelijke  harsinfusie en verwerking, gebaseerd op het Beyone 201-A-01-materiaal van DSM, een styreen- en cobaltvrije hars die 40% biobased is.

De wereldcomposietenmarkt voor bladen van windturbines wordt geschat op 450 à 500.000 miljoen ton composiet materiaal per jaar, met een gemiddelde groei van 7% tot 2020.


Categorie Spoor

Lightweight Structures BV
In samenwerking met Apatech-Applied Advanced Technology Company en Research and Production Corporation ‘Uralvagonzavod’, beide uit Rusland.

Dit Russisch-Nederlandse consortium met daarin het Nederlandse Lightweight Structures BV ontwikkelde de eerste composieten  goederenwagon ter wereld door gebruikmaking van een vacuüm infusieproces.
Door het gebruik van composieten voor het maken van de goederenwagon is het mogelijk gebleken om:
– het gewicht van de wagon te verminderen met 35 à 40% ten opzichte van de metalen versie;
– het cargovolume met 20% te verhogen;
– de levensduur van de wagon te verhogen van 23 naar 32 jaar.

De totale goederenwagonmarkt voor bulktransport voor Rusland en de CIS-landen wordt geschat op 32.000. Er is al een overeenkomst getekend voor 1.500 goederenwagons met deze composieten structuur.

De complete lijst van de 15 winnaars van de JEC Innovation Awards zijn hier te vinden.

 

Bron:
JEC Communicatie