
De aankoop door Google van Nest Labs, fabrikant van connected thermostaten is een duidelijk signaal. En een extra motivatie voor de Franse start ups die zich ook op de slimme gebouwenmarkt begeven. De thermostaat van Nest Labs is een link tussen de wereld van connected things en de gebouwde omgeving. De vooruitzichten op deze markt zijn gigantisch. De bouw werd lang beschouwd als een passieve en statische sector, maar moet nu ineens energiezuiniger en milieuvriendelijker worden. De technologieën daarvoor zijn er, maar de grote traditionele acteurs uit de bouwsector aarzelen vaak om zich hier op te richten.
Vandaar het gat in de markt voor jonge innovatieve bedrijven waarvan Frankrijk er een aantal interessante heeft.
AVOB, verbruiksoptimalisatie via de smartphone
Opgericht in 2009, omzet 5 miljoen euro, 30 medewerkers.
AVOB is een uitgever van software, aanvankelijk voor de optimalisatie van het energieverbruik door PC’s, wat AVOB vervolgens heeft uitgebreid naar gebouwen. Sinds september 2013 biedt AVOB een softwareplatform aan waar men diensten kan kopen in de vorm van applicaties op een smartphone. AVOB wil zijn systeem over heel Europa uitbreiden en verwacht een omzet van 80 miljoen euro in 2016.
Vesta System optimaliseert zijn model
Opgericht in 2011, 500.000 euro omzet, 9 medewerkers
Vesta Systems is een spin off van de onderzoekslaboratoria in Grenoble G-Scop en G2Elab. Vesta System heeft software ontwikkeld waarmee de optimale verhouding tussen confort en energieverbruik in flatgebouwen bepaald wordt. Algoritmes berekenen de functioneringswijze waardoor het energieverbruik geminimaliseerd wordt. Het systeem, ‘VestaEnergy’ genaamd, gaat de energiepoot verzorgen van de eerste duurzame wijk in Lyon in het kader van het project Lyon Confluence 2.
Actility, een M2M systeem voor betere connecties tussen telecomsystemen
Opgericht in 2010, 20 werknemers
De Bretonse start up Actility met een sterk telecom-georiënteerd managementteam richt zich op het opheffen van een vaak voorkomende barrière: het gebrek aan compatibiliteit tussen verschillende installaties. Actility heeft een M2M architectuur ontworpen volgens de ETSI M2M-norm die het nodige materiaal en software verschaft om een gebouw van toepassingsonafhankelijke telecominfrastructuur te voorzien. Op zijn platform biedt Actility analysediensten en optimalisatie van de energieprestaties.
Smart impulse, smart metering
Opgericht in 2011, omzet 500.000 euro, 12 werknemers
Smart Impulse is opgericht door drie studenten van de ingenieursopleiding Ecole Centrale op basis van een technologie die zij tijdens hun studie ontwikkeld hebben. In 2013 heeft het bedrijf een vlucht genomen. Smart Impulse volgt de stroom- en spanningsgolven op de hoofdmeter waar de stroom het gebouw binnenkomt, en kan daarmee het elektriciteitsverbruik van ieder afzonderlijk elektrisch apparaat bepalen op grond van zijn ‘vingerafdruk’ op het elektrische signaal.
Ubiant gebruikt kunstmatige intelligentie voor energie-optimalisatie en confort
Opgericht in 210, omzet van 500.000 euro, 14 werknemers
Ubiant is in 2010 ontwikkeld en de technologie werd in 2013 op de markt gebracht. De Ubianttechnologie gaat verder dan alleen automatisering. Het bedrijf is ervan overtuigd dat automatisering alleen de complexiteit van gebouwen niet aankan. Het systeem optimaliseert het energieverbruik van het gebouw maar houdt -dankzij de inzet van een kunstmatige intelligentie-motor- rekening met de gevoelstemperatuur van de gebruikers. Het systeem is bijzonder autonoom waardoor het niet nodig is een veelheid aan gebruiksregels op te leggen. Slechts een handvol eenvoudige doelstellingen dient gedefinieerd te worden. Het systeem zorgt voor de rest.
Intent Technologies, digitale informatie aan gebouwen
Opgericht in 2011, 1,5 miljoen omzet, 15 werknemers
Dit jonge bedrijf uit Lille presenteert zichzelf als een digitale service-infrastructuurprovider aan beheerders en bewoners van gebouwen. Intent Technologies biedt een telecom-based service waarmee de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste persoon komt, dankzij een motor vergelijkbaar met Twitter. Intent interesseert zich niet alleen in het energieverbruik, maar wil ook andere diensten aanbieden die aan de behoeften van een eigenaar of bewoner van een pand voldoen. Die diensten zijn toegankelijk via een Apple Store-achtig platform.
Alerteo expert in het volgen van het energieverbuik
Opgericht in 2003 , omzet van 2 miljoen euro, 10 werknemers
Alerteo was van oorsprong specialist in het meten van het niveau van huishoudolie voor oliemaatschappijen. Sinds drie jaar ontwikkelt het met succes een telemetersysteem voor het energieverbruik van een gebouw. Het is gebaseerd op een sterke en frequente meetmethode, specifieke verwerkingssoftware en een volgens Alerteo onmisbare menselijke expertise. Hierdoor kan Alerteo per uur anomalieën opsporen, corrigeren en hun impact analyseren. 250 gebouwen in Frankrijk maken reeds gebruik van deze service.
Alerteo rekent op een groei van 35% dit jaar.
IJENKO, domotica voor energie
Opgericht in 2008, 23 werknemers
De domoticapionnier Ijenko met de eerste box&cloud oplossing is bekend bij particulieren door het energiebeheer via een geheel aan diensten en connected objects. Thermostaten, stopcontacten en andere sensoren communiceren draadloos met een box die het geheel aan apparaten in huis kan aansturen. Daarbij hoort een cloud-platform met daarop diensten gericht op energie-efficiency en vraagbeheer. Gezien de voordelen voor de particuliere markt, biedt Ijenko deze diensten ook aan de grote energie-, telecom- en andere providers aan.
Bron
L’Usine Nouvelle, Smart Industrie – Ces start-up du bâtiment intelligent, no. 3363, 6 februari 2014
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.