‘Airbus’ voor biobrandstoffen: Global Bioenergies (Fr) sluit deal met Audi (D)

Subsidie voor een pilot in Duitsland en een contract met Audi

Twee maanden geleden kreeg het Franse biobased succesbedrijf Global Bioenergies een subsidie van 5,7 miljoen euro van de Duitse staat toegekend voor de bouw van een industriële pilot op het terrein van de raffinaderij van Leuna.
Audi
Maar Global Bioenergies heeft meer ambities in Duitsland. De Franse start up die op de Nyse Alternext genoteerd staat, heeft een strategische overeenkomst met de automobielfabrikant Audi getekend.  Audie koos Global Bioenergies om een high performance biobrandstof te ontwikkelen op basis van isobuteen zonder olie, isooctaan, een soort superbenzine, referentie voor benzinemotoren. « Sinds twee jaar hebben we een vertrouwelijke samenwerking met Audi dat onze technologische capaciteit in al zijn facetten heeft getest alvorens een industrieel akkoord te tekenen», onthult Marc Delcourt, CEO van Global Bioenergies. « Ons Frans-Duits avontuur gaat verder; je zou kunnen zeggen dat de Airbus van de biobrandstoffen opgestegen», licht hij toe.

In Frankrijk zou een dergelijke grote deal logischerwijze met een oliegigant plaatsvinden en zich richten op diesel, want 80% van de voertuigen in Frankrijk rijden hierop. «Het lijkt misschien verbazingwekkend dat een autoconstructeur interesse toont in biobrandstoffen, maar Duitsland heeft geen oliemaatschappijen. De ontwikkeling van benzine van duurzame afkomst is bovendien economisch haalbaar, want de balans met diesel (40-60) is er evenwichtiger dan in Frankrijk. », legt de CEO van Global Bioenergies uit. Zijn capaciteit om plantaardige isobuteen te produceren, die Audi over de streep heeft gehaald, berust op twee pijlers : de industriële pilot van Leuna, momenteel in ontwikkeling, die uiteraard zwaar heeft meegewogen bij de keuze van Audi, maar ook de in aanbouw zijnde pilot bij Reims, ondersteund door de Franse staat. Deze moet in het tweede semester van 2014 gereed komen.
Het strategisch akkoord met een looptijd van twee jaar  biedt Audi ook de mogelijkheid om een deelname van minder dan 2% in het kapitaal van  Global Bioenergies te nemen.

Facts and figures Global Bioenergies
Opgericht : 2008
CEO : Marc Delcourt
Totaal opgehaald kapitaal: 37,2 millions d’euros
Aantal werknemers : 52 personen
Sector : industriële biologie
Bron
Industries et Technologies