Eerste steen gelegd voor nieuw biobased instituut Frankrijk

Op 13 januari 2014 werd door Minister Arnaud Montebourg van Industriële wederopbouw de eerste steen gelegd van het gloednieuwe Biogis Center in Compiègne, dat het technologisch centrum wordt van het nieuwe PIVERT-instituut voor energietranisitie. Voorzitter van Pivert en Directeur Innovatie bij Sofiproteol is Jean-François Rous.

Het in aanbouw zijnde Pivert onderzoekscentrum
Het in aanbouw zijnde Pivert onderzoekscentrum

Het doel is een bioraffinaderij voor oliehoudende gewassen van de toekomst te creëren en de ontwikkeling van de biobased chemiesector in Frankrijk te versnellen.

Eerste resultaat: de eerste twee calls die in 2012 werden gelanceerd hebben 34 projectvoorstellen opgeleverd. “Tien wetenschappelijke publicaties zijn toegestaan en vijf octrooien werden al aangevraagd. Die resultaten gaan veel verder dan we hoopten”, aldus Jean-François Rous.

Onder de toepassingen zit de productie van nieuwe polyolen van plantaardige afkomst voor het maken van polyurethaan.

Jaarlijks zullen er 150 onderzoekers betrokken zijn bij PIVERT, waarvan het budget, afkomstig is uit het Programme des Investissements d’Avenir, tussen de 220 en 230 miljoen euro over negen jaar bedraagt. Om de  kennisoverdracht naar de industrie te vereenvoudigen heeft het centrum opstellingen van pilot- en demonstratieformaat zodat de industriële processen optimaal kunnen worden voorbereid, volgens Jean-François Rous, waaraan hij toevoegt dat de bouw van het futuristische onderzoekscentrum in 2015 rond zal zijn.

Volgens zegsmensen van Pivert zullen de onderzoeksresultaten  de komende jaren zo’n 5.000 industriële arbeidsplaatsen genereren.

Bron

Les Echos