Frankrijk verleidt innovatieve bedrijven met premie van 200.000 tot 20 miljoen euro

Een tijdje geleden schreven we over de Franse ‘Commission 2030′, voorgezeten door voormalig Areva directeur Anne Lauvergeon, die zeven gebieden definiëerde waar Frankrijk zich op zou moeten richten om in 2030 internationaal competitief te zijn. President Hollande kondigde op 2 december 2013 een internationaal concours aan voor innovatieve start-ups dat onderdeel is van de voorstellen van de Commissie 2030.

Anne Lauvergeon en President François Hollande
Anne Lauvergeon en President François Hollande. Bron: IFA

Eisen en selectie
Innovation 2030 is een wedstrijd die online is uitgeschreven voor een internationaal publiek en bestrijkt de zeven eerder vastgestelde vakgebieden:

  1. Energie-opslag
  2. Recycling van materialen en zeldzame materialen
  3. Valorisatie van de rijkdommen uit de zee: metalen en ontzilting van het zeewater
  4. Plantaardige eiwitten en biobased chemie
  5. Gepersonaliseerde geneeskunde
  6. De silver economy, innovaties voor een betere kwaliteit van leven
  7. Big data

1e Ronde. Bedrijven met innovatieve ideeen in één van deze vakgebieden kunnen, ongeacht of ze nu groot of klein zijn, deze indienen mits de uitvoering ervan op Franse bodem (‘onder Frans recht’) zal plaatsvinden. In maart 2014 worden de 100 beste voorstellen bekroond met maximaal 200.000 euro.

2de Ronde. Eind 2014 volgt een nieuwe selectie van 30 à 40 zeer veelbelovende projecten, al dan niet geselecteerd in de eerdere ronde, die ieder maximaal 2 miljoen euro voor verdere ontwikkeling krijgen toegeschoven.

De klap op de vuurpijl volgt in 2016 als twee projecten per sector worden uitgezocht en maximaal 20 miljoen euro in ontvangst mogen nemen. Doel is een aanzet te geven voor belangrijke innovaties die vanaf 2020 op de markt kunnen worden gebracht en die aansluiten bij de 34 door Arnaud Montebourg genoemde speerpunten voor het ‘Nieuwe industriële Frankrijk’.

De financiering ervan komt uit het fonds Investissements d’Avenir.
Voor meer informatie over Innovation 2030 bezoekt u de (Engelstalige) site van het programma.

Bron: La France lance son conours mondial de projets innovants, Les Echos, 2 december 2013; La France paie 200.000 euros l’idée de start-up de rupture, L’Usine Nouvelle, 2 december 2013