Stadsdistributie in Parijs

Ongeveer tweeëndertig miljoen ton aan goederen moeten jaarlijks de stad Parijs bevoorraden, waarvan negentig procent via de weg. De gemeente Parijs streeft ernaar pragmatische oplossingen te vinden hiervoor. Overleg is gaande met de spoor- en de watersector. De Seine wint aan populariteit voor de Parijse stadsdistributie. Ook verschijnen steeds meer vrachtfietsen in het stadsverkeer.

Elektron
De Electron, het elektrische vrachtwagentje van Distripolis. Bron: Geodis.fr

Een belangrijke schakel in de keten naar de laatste kilometer zijn ook zogenaamde ‘Espaces Logistiques Urbains’, ELU, oftewel stedelijke logistieke distributiecentra.

Steeds meer van deze plekken verschijnen in Parijs, of beter gezegd onder Parijs want meestal bevinden ze zich in ondergrondse parkeergarages. Na een publieke aanbesteding verhuurt de gemeente Parijs delen van een gemeentelijke parkeergarage tegen een zachte huur. De huurder verplicht zich om uitsluitend schone voertuigen in te zetten (elektrisch, op gas of elektrisch geassisteerde vrachtfietsen). In deze publicatie zijn enkele voorbeelden van ontwikkelingen in de stadsdistributie van Parijs beschreven.

Distripolis

Distripolis is de schone stadsdistributietak van het Franse Geodis, onderdeel van de groep SNCF, de Franse spoorwegen. Distripolis was één van de eerste die het systeem van stadsdistributiecentra gebruikten. Al in juni 2011 begon Distripolis in Parijs met de uitrol van zijn netwerk aan stadsdistributiepunten. Die uitrol zal doorgaan tot 2015. Voorts tekende Geodis in januari 2012 een overeenkomst met de stad Straatsburg voor de vestiging van Distripolis in de agglomeratie Straatsburg. In september 2012 is het Distripolissysteem in Versailles gestart. Distripolis is voornemens zijn systeem in een dertigtal Franse en Europese steden uit te rollen. Het bedrijf gaat daartoe 287 lichte elektrische Electrons en elektrisch geassisteerde vrachtfietsen inzetten die samen de jaarlijkse CO2-uitstoot met 6.630 ton verminderen.

Hoe werkt het?

  • Massieve leveringen vinden plaats aan het hoofdplatform vanDistripolis bij Bercy, in het oosten van Parijs.
  • Daar vindt een bundeling plaats van de stromen van verschillende transporteurs, te weten Geodis Calberson, France Express en Geodis Ciblex, alle overigens behorend tot de Geodis- groep.
  • De goederen worden verdeeld over de Logistieke Stadsdistributiecentra van Distripolis, waarvan er een achttal in Parijs is. Deze worden een paar keer per dag bevoorraad door vrachtwagens die aan de Euro 5-norm voldoen en in de toekomst aan de Euro 6-normen of door hybride voertuigen.
  • Pakketten van onder de tweehonderd kilo worden met lichte elektrische voertuigen, zogenaamde Elektrons, of elektrisch geassisteerde vrachtfietsen bezorgd.
  • Pakketten boven de 200 kilo worden bezorgd met vrachtwagens die aan de Euro 5 of Euro 6- normen voldoen.
ELU
De Distripolis-vrachtfietsen met elektrische assistentie 
Bron : Geodis.fr

Chronopost: twee ELU’s

De meest recente stadsdistributiezone is die van Chronopost, de pakkettendienst van het Franse nationale postbedrijf La Poste. Chronopost had een eerste ELU onder de Place de la Concorde. In juli 2013 inaugureerde het bedrijf een ELU van 2.000 m2 onder het winkelcentrum Beaugrenelle vlakbij de Eiffeltoren. Chronopost gaat vanuit hier 4.100 pakketten per dag bezorgen in een dertigtal rondes.

Chronopost heeft twee miljoen euro moeten investeren in de oude niet meer gebruikte parkeergarage waarvan onder andere het plafond te laag was. De 4.000 pakketten per dag worden met drie à vier vrachtwagens van 19 ton dagelijks tussen 5 en 19 uur bezorgd, zes dagen per week.

Tien elektrische voertuigen

De bezorging en het ophalen van exprespakketten van onder de 30 kilo in het 15e arrondissement en in de voorsteden Vanves, Boulogne-Billancourt en Issy-les-Moulineaux geschieden met tien elektrische voertuigen, namelijk Kangoo’s en Mooville’s van vier en acht kubieke meter.

Ook andere ELU’s verschijnen her en der in Parijs en in andere Europese steden. Naast de ELU van Chronopost onder de Place de la Concore is er ook één van UrbanCab onder Pyramides, bij het Louvre. Een of twee keer per dag worden deze thuishavens bevoorraad met redelijk grote maar niet te hoge vrachtwagens die ondergrondse parkeergarages kunnen inrijden. De carbon footprint van deze bedrijven is dankzij het systeem een stuk verbeterd.

Bronnen: Chronopost ouvre un nouvel espace logistique urbain (ELU) à Paris, L’Officiel des Transporteurs, 28 juni 2013, Distripolis, L’Officiel des Transporteurs n°2696 du 21 juin 2013 : Chronopost se remet au vert à Paris (accès abonnés), Mooville.