Michelin, Axens en IFPen gaan biobased butadieen maken

Bio Butterfly: biobased butadieen
Michelin
  maakte onlangs het project Bio Butterfly bekend, in samenwerking met Axens en IFP Energies nouvelles met als doel om een productiesector voor biobased butadieen te ontwikkelen. Butadeen wordt gebruikt door Michelin om synthetische elastomeren te maken na polymerisatie. Nu is het synthetische rubber afkomstig van butadieen geproduceeerd via de petrochemie.
“Binnen deze samenwerking gaan we werken met biobased alcohol afkomstig van verschillende soorten biomassa”, aldus Dominique Aimon, directeur wetenschappelijke en technische communicatie bij Michelin.
De laboratoriumfase wordt door Michelin en IFPen gedaan. IFPen heeft expertise om alcohol in butadieen om te zetten.
Daarna komt Axens erbij met zijn specialisatie op het gebied van katalytische chemie. Michelin rondt daarna de polymerisatie-etappe af.
Productie in Frankrijk in 2020
“Het einddoel is om in 2020 in Frankrijk een fabriek te hebben draaien  met een productiecapaciteit van 150.000 ton per jaar biobased synthetisch rubber”, voegt Dominique Aimon toe.
Het project heeft  een totaal budget van 52 miljoen euro over acht jaar waarvan 14,7 miljoen euro door ADEME wordt bijgedragen.   l’Ademe.