Franprix vervoert in Parijs over de Seine

Marjo van Amerongen, Bureau Verkeers- en Milieuraad Ambassade Parijs en Joannette Polo-Leemreis, IA Parijs.

De supermarktketen Franprix vervoert droge levensmiddelen via de Seine naar tachtig winkels in de binnenstad van Parijs. Sinds september 2012 wordt dagelijks een schip met zesentwintig speciale containers ingezet voor het traject tussen de haven van Bonneuil-sur-Marne en die van Bourdonnais aan de voet van de Eiffeltoren in het centrum van Parijs. De totale lengte van het riviertraject bedraagt 20 km. De containers worden met 450 pallets in het magazijn van Franprix geladen en via de weg naar de haven van Bonneuil vervoerd (8 km).

Franprix container
De speciale containers van Franprix op de Seine Bron : Norbert Dentrressangle

Het concept komt van de Franse vervoerder Norbert Dentressangle, marktleider in Europa bekend van zijn rood-witte vrachtwagens. In plaats van de goederen over de weg Parijs in te rijden, zet Dentressangle de spullen voor Franprix op binnenvaartschepen.

Bij aankomst in Parijs worden de containers overgeladen op schone vrachtwagens om 80 van de 350 winkels binnen een straal van 4 km te leveren. De lege containers gaan via dezelfde weg terug. De containers zijn speciaal ontworpen voor de pallets.

Elke vervoerde container per binnenschip komt overeen met een vermindering van 10.000 jaarlijks afgelegde kilometers. In totaal gaat het jaarlijks om een besparing van 450.000 gereden kilometers en een vermindering van 37 procent van de CO2-uitstoot .

Een heel aantal winkelketens heeft inmiddels de stap naar multimodaal vervoer gezet, zoals Leroy- Merlin, Ikea en Monoprix. Daarom wordt ook gekeken naar aanvoer over water rechtstreeks vanuit de haven van le Havre.

Franprix is van plan dit concept voor stedelijke distributie uit te breiden door andere verladers er bij te betrekken. Het unieke concept is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Franprix, Norbert Dentressangle, Ports de Paris (beheerder havens Parijs), Voies Navigables de France (Franse waterwegen), de Scart (samenwerkingsverband rederijen binnenvaart), Seine Terminals en Paris Terminal.

Bron: Blog Bureau Verkeers- en Milieuraad, Ambassade Parijs, Compagnies de la Seine