Fluid-E deelt slim voorraadinformatie

Smart logistics is een gebied dat ook in Frankrijk volop in ontwikkeling is. Een voorbeeld daarvan is de innovatieve start up Fluid-E in Parijs. Wij spraken met Maël Barraud, mede-oprichter van Fluid-E die met zichtbaar plezier de essentie van zijn produkt uit de doeken heeft gedaan. Op 13 november 2013 zal Fluid-E deelnemen aan het IA network event ‘Global Challenges in Smart Logistics’ in Utrecht.

Fluid-E
Fluid-E

Grote Franse supermarktketens. Uit studies blijkt dat in de grote Franse supermarkten permanent tien procent van de produkten ontbreekt. Dat is een slechte situatie voor de supermarkt. Fluid-E heeft een service ontwikkeld om te helpen dit problem op te lossen. Het bedrijf heeft een virtueel platform ontwikkeld waartoe fabrikanten en distributeurs toegang hebben. Het platform is vooral bedoeld voor de kleine leveranciers. Zij kunnen via het platform informatie over hun voorraden opvragen en delen.
Fluid-E probeert vervolgens een toegevoegde waarde te geven aan deze informatie.

Kleine leveranciers Carrefour. Supermarktketen Carrefour wil bijvoorbeeld niet de voorraden van zijn kleine leveranciers zelf beheren en bijhouden. In plaats daarvan heeft de keten een depot opgezet waar alle kleine leveranciers samen gebruik van kunnen maken. Via het platform van Fluid-E heeft Carrefour zicht op hun voorraden maar de leveranciers zelf kunnen ook continu en op afstand hun vooruit geschoven voorraden voor Carrefour volgen en zo nodig aanvullen.

Carrefour in Polen geeft bijvoorbeeld zijn verkoopvooruitzichten voor Coca Cola zodra de supermarket een aanbieding programmeert. Coca Cola, dat toegang heeft tot die informatie, kan dan dankzij het platform van tevoren kennis nemen van de verkoopvoorspellingen en daarop anticiperen.

Maël Barraud
Maël Barraud, mede-oprichter Fluid-E

Rois de la Supply Chain-prijs. Fluid-E heeft onlangs de zogenaamde Rois de la Supply Chain-prijs gewonnen. In de regio Poitou Charentes waren er heel veel kleine leveranciers voor wie tijdig en vaak leveren een zware opgave was. Fluid-E heeft voor hen een platform gecreëerd waarop ze een gezamenlijke catalogus kunnen aanbieden. Vervolgens doen de grote distributeurs een bestelling aan de groep als geheel. Het systeem geeft vervolgens aan ieder bedrijf zijn individuele bestelling door. Een transporteur gaat de bestelling bij de kleine leveranciers ophalen en deze aan meerdere winkels leveren.

De groep Auchan, die aan zijn groene uitstraling werkt, heeft besloten dit voor alle winkels in te voeren. Zover is het nog niet maar de Auchan van Angoulême werd als eerste zo georganiseerd.

Concurrentie. Het product van Fluid-E lijkt vooralsnog redelijk uniek te zijn. Alleen in de VS zitten twee concurrenten. De eerste, e2open, doet hetzelfde voor de toeleveranciers van L’Oréal in de VS. De andere concurrent past dezelfde insteek toe in de luchtvaart- en automobielindustrie.

Onlangs schreef Fluid-E met DHL en een bedrijf dat de –in Frankrijk verplicht gestelde- CO2-balans van transporteurs berekent, in op een tender voor de organisatie van synchromodaal containertransport van Le Havre naar Gennevilliers, de haven waar alle goederen voor de regio Parijs over water arriveren. De uitslag is nog niet bekend.

Op 13 november 2013 zal Fluid-E deelnemen aan het IA network event ‘Global Challenges in Smart Logistics’ in Utrecht.

Bron: Gesprek tussen Maël Barraud, mede-oprichter van Fluid-E, Joannette Polo IA-netwerk, Marjo van Amerongen en Carel de Villeneuve, IenM-raad Nederlandse Ambassade Parijs, dd 19 september 2013