Frankrijk wil zijn industrie terug

Frankrijk lanceerde begin september 34 programma’s voor de ‘herovering’ van zijn nationale industrie teneinde weer mee te tellen in de wereld van de veelbelovende industriesectoren. Net als dat het geval was in de jaren ’80 met de Ariane, de TGV, Airbus en de Concorde.
Een industriële doorstart dus eigenlijk. Arnaud Montebourg, Minister van ‘Industriële Wederopbouw’ doet de naam van zijn ministerie eer aan.

Meeting voor de herovering van de Franse industrie, september 2013
Meeting voor de herovering van de Franse industrie, september 2013

Op 12 september vond in aanwezigheid van President Hollande en de Minister Montebourg op het Elysée een ongekend evenement plaats, de ‘Meetings van het nieuwe industriële Frankrijk’. De innovatie-capaciteit van de Franse industrie stond in de schijnwerpers en Montebourg presenteerde 34 industriële heroveringsplannen die grote bedrijven en mkb rond concrete prioritaire terreinen moeten samenbrengen, met steun van de Franse staat. Er is gekozen voor onderwerpen waar Frankrijk goed in is, aldus Arnaud Montebourg, waarbij hij De Gaulle citeerde die in 1926 al adviseerde om gebruik te maken van de sterktes van het land: ‘The New Face of Industry in France‘.

Industriële herovering

Na tien jaar terugloop in de industrialisatie, een verlies van 750.000 banen en verlies van 4 punten van het aandeel van de industrie in het BNP zet de Franse regering opnieuw in op zijn industriebeleid, de hoofdrolspeler in het debat rond het economisch herstel van het land.
‘Want een natie is niet groot zonder een grote industriecapaciteit’, aldus President Hollande.

Industrie als trekker

De thema’s werden gekozen op basis van een rapport van McKinsey ‘Industrie 2.0 – 5 pistes pour permettre aux industriels français de tirer parti de la mondialisation‘ (Industrie 2.0, Vijf manieren voor de Franse industrie om te profiteren van de mondialisatie).
In tegenstelling tot de grote programmna’s onder Mitterrand en Chirac waar de overheid aan het stuur stond, heeft nu de industrie de leiding. Een jaar lang heeft de Franse regering het geheel aan industriële sectoren onder de loep genomen, van de automobielsector, de chemie, luchtvaart, nucleaire, gezondheids- tot de cleantechsector, Iedere branche wordt nu aangestuurd door een strategisch sectorcomité. Dit comité is belast zowel met de relaties tussen de grote bedrijven en het mkb als ook met financierings-, opleiding- en exportkwesties. In februari is een Nationale Industrieraad opgericht waarin de industrie, de vakbonden en de staat zitten.

De Franse staat gaat ook financieel bijdragen via de BPIfrance, de publieke investeringsbank en via het fonds van de investeringen van de toekomst waarin 12 miljard euro zit voor de komende tien jaar waarvan de helft voor de energietransitie en 1,7 miljard voor de industriële innovatie. Het  industriële actieplan hoort bij deze lange termijnstrategie. ‘Het zal vele jaren duren om steen voor steen de Franse industrie opnieuw uit te vinden. Een industrie die we jammer genoeg verloren hebben de afgelopen jaren’, aldus de minister van industriële wederopbouw.

Holland et Montebourg met de succesvolle Franse robot NAO tijdens de presentatie van de nieuwe Franse industrie
Holland et Montebourg met de succesvolle Franse robot NAO tijdens de presentatie van de nieuwe Franse industrie

34 projecten

De projecten zijn zeer uiteenlopend van aard, van een schip dat 50% minder brandstof verbruikt tot het digitaal ziekenhuis, De onderwerpen werden geselecteerd na een internationale studie in opdracht van Minister Montebourg. Het resultaat is een lijst zeer uiteenlopende onderwerpen maar tevens projecten in verschillende stadia van rijpheid.

De 34 thema’s werden gekozen op basis van drie criteria:

  • Het moet gaan om een groeimarkt of een markt die sterke groeiperspectieven in de wereldeconomie biedt;
  • Het zijn hoofdzakelijk technologieën waarin Frankrijk sterk is, die uitbreiding en ontwikkeling vragen maar ook industrialisatie van nieuwe industriële producten of processen ;
  • Het zijn gebieden waar Franse bedrijven marktleider zijn of waarvoor Frankrijk een academisch, technologisch, economisch en industrieel ecosysteem bezit waardoor het land een grote kans maakt er een sterke positie in te nemen.

De 34 projecten betreffen de volgende onderwerpen (bij ieder onderwerp staat een korte -weliswaar Franse- beschrijving met wat feiten en cijfers en soms benoeming van de belangrijke industriële spelers).  De Engelstalige versie van het document verscheen enkele weken na dit artikel, klik hier.:

Big data
Cloud computing
Connected Objects
Augmented reality
Embedded software en systems
Contactloze diensten
E-onderwijs
– Digitaal ziekenhuis
Cybersecurity

Nanoelectronica
– Robotica
– Supercomputers
– Innovaties voor duurzame, gezonde voeding
– TGV van de toekomst
– Voertuigen die 2 op 100 rijden voor iedereen
– Voertuig met automatische besturing
Oplaadpalen voor elektrische voertuigen
– Autonomie en kracht van batterijen
– Elektrisch vliegtuig en nieuwe generatie vliegtuigen
– Satelliet met elektrische propulsie
– Zeppelin-drones geschikt voor zware lading
– Ecologisch schip
– Duurzame energiebronnen
– Slimme elektriciteitsnetwerken
– Waterkwaliteit, -zorg en -beheer, positie van de Franse waterindustrie in de wereld behouden
Medische biotechnologie
– Innovatieve medische instrumenten
– Een krachtige nationale telecomindustrie voor een digitale economie
– Houtindustrie
– Recyclage en groene materialen
– Thermische renovatie van gebouwen
Groene chemie en biobrandstoffen
– Fabriek van de toekomst
Technisch en intelligent textiel

De Engelse versie van het document verscheen enkele weken na dit artikel, klik hier.

Bronnen

– Les 34 plans industriels d’Arnaud Montebourg, L’Usine Nouvelle, 11 september 2013

– Nouvelle France industrielle : 34 plans de reconquête, 12/09/2013

– L’Etat prévoit 34 plans pour l’industrie, le Figaro, 10 september 2013