Overal beestjes: gebruik van dierlijke afvalresten

Het volledige gebruik van gewonnen grondstoffen wordt steeds interessanter bij stijgende prijzen, schaarste en het besef van de eindigheid van diezelfde grondstoffen. Ook de Franse industrie zoekt naar toepassingen voor bijproducten die tot nu toe in de verbrandingsoven verdwenen. Onder het motto ‘rien ne se perd, tout se transforme’ (niets gaat verloren, alles wordt hergebruikt) wordt garnalenafval de basis voor biologische pesticide of in de automobielindustrie, varkensvet wordt bio brandstof, oesterschelpen bouwstenen of schoenzolen.

Oesterschelpen in beton
Oesterschelpen in beton. Bron: Onisep

Garnalen in de auto, rijden op dierlijk vet, lopen op schaaldieren

De supermarktketen Les Mousquetaires werkt samen met Saria Industries aan een biodiesel waarin zowel frituurvet als dierlijke vetresten worden gebruikt. Eind 2013 zal de fabriek ecoMotion in Le Havre de eerste liters biobrandstof produceren; Saria levert al soortelijke producten voor de Duitse markt. De productie in Le Havre zal 75 000 ton per jaar zijn. De ‘dierlijke’ diesel wordt eerst vermengd met plantaardige diesel en dit mengsel is dan de 7% die in ‘gewone’ diesel wordt bijgemengd. De productie in Le Havre zal 5% beslaan van alle in het land geproduceerde biodiesel en dus maar een bescheiden bijdrage leveren, maar het heeft als voordeel dat de productie niet ten koste gaat van die van levensmiddelen. In Frankrijk wordt jaarlijks 130 000 ton dierlijk vet geproduceerd dat ongeschikt is voor menselijke consumptie.

Ook schelpen zijn goed her te gebruiken. Sportgigant Decathlon verkoopt sinds 2012 schoenen van het merk Solognac met een zool die voor 15% bestaat uit oesters. Sinds 2006 is het bouwbedrijf Colas actief in gebruik van schelpresten voor thermoplasten die in wegmarkeringen worden verwerkt, maar in Bretagne wil de sector verder gaan. Een samenwerkingsverband tussen de Esitc ingenieursopleiding in Caen, schelpendierverwerker Slipper Limpet Processing, visserijcooperatie Granvilmer, multinationals Véolia en Saint-Gobain is bezig met de ontwikkeling van een straatsteen op basis van schelpresten. De uitdaging is om het tot nu toe gebruikte steengruis helemaal te vervangen. In 2015 moet de eerste steen worden gelegd….

Ook voor de pantsers van schaaldieren worden nog altijd nieuwe toepassingen gevonden. Het pantser van kreeften, krabben en garnalen is rijk aan chitine, een natuurlijke polymeer. Dit wordt al langer gebruikt voor waterzuivering, biologische gewasbescherming (tegen schimmels), voor medische doeleinden (tegen brandwonden en in hechtdraad) en in textiel. Momenteel onderzoekt de auto-industrie in hoeverre chitine in plastic auto-onderdelen kan worden verwerk.

Bronnen: Les graisses animales, nouvelle filière de biocarburants, Le Monde 9/11/12; Ces petites bêtes qui donnen leur corps à l’industrie, Usine Nouvelle 18/07/13; Le tissu cicatrisant à base de crabe, Journal du Net, 16/11/06.