Groot biobased cluster van Leiden tot Reims

biobasedBij alle kleinschaligheid waar de biobased economy mee gepaard gaat, is er ook ruimte voor grotere samenwerkingsverbanden. Een goed voorbeeld kan de Biobased Delta worden. Nu nog slechts een stukje Zuidwest Nederland en Vlaanderen. Straks mogelijk een gebied met allerlei biobased activiteiten dat zich uitstrekt van Zuid-Holland tot in Noord-Frankrijk.

‘Grensontkennende samenwerking’ noemen wij de activiteiten op het gebied van  onderzoek, onderwijs en productie binnen de biobased economy in deze regio. Het begon hier als een samenwerking tussen het biobased onderzoek van de Universiteit van Gent en de Kanaalzone met haar grote agrarische en chemische bedrijvigheid, via BioBase Europe met Ghent Energy Valley en Biopark Terneuzen aan respectievelijk Vlaamse en Nederlandse kant. In dit deel van de delta zijn allemaal bedrijven gevestigd die in meer of mindere mate geïnteresseerd zijn in de biobased economy. Bekende bedrijven als Dow Chemical, Cargill, het Noorse Yara met Arkema en Zeeland Refineries (Total/Lukoil) in Sloe. Yara en Arkema gaan met algen/wieren aan de slag op demo-schaal. De Kanaalzone koppelt reststromen als CO2 en warmte aan de behoeften van de glastuinbouw in het gebied. In Gent doet men onderzoek aan biomassa; daar komt een ‘polyvalente’ (multi-purpose) proeffabriek voor diverse unit operaties, zowel biochemisch als chemisch. Antwerpen ontwikkelt het havengebied ‘Blue Gate’ aan de Schelde voor biomassa. Als we nog verder kijken naar Noord-Frankrijk zien we het biobased gebied Les Sohettes van IAR dat heel goed op een aantal terreinen nauw zou kunnen samenwerken met het Biobased Delta Cluster. Lees verder op de site van Biobased Society