Frankrijk verlengt ‘Investissements d’Avenir’: 12 miljard euro extra

Op 9 juli 2013 maakte de Franse premier Jean-Marc Ayrault bekend dat het investeringsprogramma ‘Plan d’investissements d’avenir’ (PAI) wordt voortgezet met een investering van nog eens 12 miljard euro. Dit onder Fillon gestartte programma van 35 miljard euro dat de Franse economie een impuls moest, geven loopt tot 2016. Ayrault beoogt nu tot 2025 nog eens 12 miljard extra te investeren. Rode draad bij de keuze van de investeringen is het innovatieve aspect en de milieuvriendelijkheid van het project. De gekozen thema’s zijn: energietransitie, mobiliteit, duurzame industrie, digitale economie, onderzoek, gezondheid en jeugd & modernisering van het onderwijs.

Onderverdeling van de investeringen PAI.
Onderverdeling van de investeringen PAI. Bron: Franse regering

Onderverdeling. Van de 12 miljard euro gaat 3,6 naar onderzoek en hoger onderwijs, 2,3 naar de energietransitie, thermische renovering en ‘de stad van de toekomst’ en 1,7 naar de industrie. Verder gaat 1,3 miljard naar lucht-en ruimtevaart en 1,5 naar technologisch hoogwaardige defensieprojecten. Bij de helft van de bestedingen weegt het milieu aspect mee in de beoordeling (zie de groene band om bijgaand diagram).

Vorm en financiering. Het geld zal vooral in de vorm van leningen en  investeringsfondsen worden gebruikt. De financiering komt gedeeltelijk uit de verkoop van aandelen die de staat in portefeuille heeft, zoals al eerder gebeurde met de aandelen in EADS, Safran en de Aeroports de Paris. Van het vrijgekomen kapitaal wordt alleen het vruchtgebruik ter beschikking gesteld.

BigData, Intercity en Linky smartmeters. Een paar projecten zijn al aangekondigd, zoals het streven om in 2023 100% glasvezelbekabeling te hebben in Frankrijk, het land uit te laten groeien tot leader in Big Data en hiervoor te investeren in de opleiding van ‘data scientists’. Voor wat betreft het openbaar vervoer volgt Ayrault het rapport Duron en stapt af van het ‘tout-TGV’; men richt zich op de dagelijkse reiziger. Tussen 2015 en 2025 worden alle intercity treinen vernieuwd. De Minister President kondigde ook aan dat 5 miljard euro wordt besteed aan stedelijke renovatie en de installatie van 3 miljoen smartmeters Linky.

Bron: Investissements d’avenir: douze milliards d’euros supplémentaires, Le Monde 9 juli 2013; Un nouveau programme d’investissements de 12 milliards d’euros, Les Echos, 9 juli 2013; Jean-Marc Ayrault mobilise 12 milliards d’euros pour le Plan d’investissements d’avenir, Usine Nouvelle 9 juli 2013; Le gouvernement met en place un plan pour le Big Data, Les Echos, 4 juli 2013.